Az Ausztrália Északi területén (NT), a Barkly régióban több mint egy hete pusztító bozóttüzek már tízezer négyzetkilométernyi területet égettek fel, és tovább terjednek Tennant Creek felé.

The dead-flat grasslands of the Barkly Tablelands, Northern Territory, Australia, Ausztrália
Ausztrália Északi területe, amikor épp nincs tűz.
Fotó: Robert Harding / AFP

Tony Fuller, az Északi terület tűzoltóparancsnoka szerda esti sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a levegőből, vízbombákkal is küzdenek a lángokkal, és Dél-Ausztráliából átvezényelt tűzoltók is segítenek a tűz megfékezésében. Közlése szerint a Barkly régióban, Darwintól ezer kilométerre délre, már 10 ezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a tüzek, amelyek a nyugatra fekvő Tennant Creek felé terjednek tovább az óránként 50 kilométeres szél miatt.

háromezer lakosú kisváros körül védvonalakat létesítettek, hogy lassítsák a tűz terjedését és megvédjék a települést, de mint Fuller elmondta, a védvonalak némelyikén mégis áttört a tűz.

Az Északi terület kormánya kedden veszélyhelyzetet hirdetett ki Tennant Creekben, ami nagyobb felhatalmazást nyújt a hatóságoknak az esetleges kitelepítésekhez. Fuller szerint azonban egyelőre nem tervezik a lakosság evakuálását.

Könyörögnek a turistáknak, hogy térjenek vissza a leégett Mauira

A vendégek nélkül nem áll talpra a hawaii sziget gazdasága a katasztrofális tűzvész után.