Nemzetközi gazdaság

Könyörögnek a turistáknak, hogy térjenek vissza a leégett Mauira

A vendégek nélkül nem áll talpra a sziget gazdasága a katasztrofális tűzvész után.

Gazdasági katasztrófa fenyegeti Mauit a turisták nélkül, ezért próbálják őket visszacsalogatni a szigetre. A légitársaságok jelentős kedvezményeket kínálnak, a szállodák egy része 20 százalékos árengedménnyel és egy ötödik, ingyenéjszakával csábítja a vendégeket.

Lots of crosses are attached by local residents to mourn the victims on a hill overlooking Lahaina, the western part of the Maui island, which has been devastated by wildfire, in Maui, Hawaii, United States on August 21, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Az augusztusi tűz legalább 115 halálos áldozatot követelt.
Fotó: AFP

„A tűzvész borzalmas tragédia volt, most viszont válságmódban üzemelünk. Ha nem tudjuk megtartani a munkavállalóinkat, akkor ők hogyan segítenek a családtagjaiknak és a barátaiknak, akik mindent elveszítettek?” – panaszkodott az AP hírügynökségnek Richie Olsten, aki fél évszázada kínál helikopteres kirándulásokat Mauin.

A vendégek azonban egyelőre nem jönnek, az érkezők száma 70 százalékkal zuhant

az augusztus 8-i tűzvész óta, vagyis naponta mindössze kétezer ember érkezik a szigetre. Olstent naponta egy-két útra bérelik fel, holott korábban 25-30-szor szállt fel.

A cégnek el kellett bocsátania hetet a 12 diszpécser közül, pilótát pedig csak azért nem kellett eddig elküldenie, mert őket egyébként is csak akkor fizeti, amikor dolgoznak. Korábban hetente négy-öt napon keresztül napi nyolc utat tettek meg – most egyetlen napot dolgoznak, és akkor is csak egyszer-kétszer repülnek.

Search and recovery team members check charred buildings and cars in the aftermath of the Maui wildfires in Lahaina, Hawaii, on August 18, 2023. At least 111 people are known to have died in what was the deadliest wildfire in the US in over a century. The final toll is expected to be considerably higher. (Photo by Yuki IWAMURA / AFP)
A tűz pusztította részeket változatlanul kerülni kell.
Fotó: AFP

A legtöbb szállodát a szövetségi hivatalok munkatársai és az otthon nélkül maradt lahainaiak foglalják el, a szobák fele azonban így is üresen áll a szigeten – mondta el Mufi Hannemann, a hawaii hotelszövetség elnöke. Így van ez még a sziget déli részén is, amely 48 kilométerre található Lahainától, vagyis egyáltalán nem érintette a tűz.

Maui egyik leghíresebb étterme, a Hali’imaile General Store tulajdonosa harminc embert kényszerült elbocsátani és ideiglenesen bezárni, mert a tizedére esett vissza a forgalom.

Alaposan végig kell gondolni, hogyan tudjuk legjobban megmenteni a helyet

– mondta a tulajdonos, Graeme Swain az egy évszázada az ananászültetvény munkásait kiszolgáló élelmiszerboltként, és 1987 óta étteremként működő létesítményről. Azt reméli, hogy októberben újra kinyithat, és visszavehet mindenkit.

Joe Biden és a felesége is ellátogatott Mauira.
Fotó: AFP

A hivatalos adatok szerint augusztus utolsó három hetében nyolcezer új munkanélküli-segély iránti kérelmet nyújtottak be Mauin – az előző év azonos időszakában mindössze 295-öt. A University of Hawaii közgazdászainak előrejelzése szerint 

a munkanélküliségi ráta akár 10 százalékra is felszökhet Mauin;

a koronavírus-járvány csúcsán 35 százalékos volt, júliusban azonban csak 2,5 százalék, vagyis alacsonyabb a 3,5 százalékos országos átlagnál. Most viszont már nem kapnak olyan segítséget sem a munkavállalók, sem a munkaadók, mint a pandémia alatt.

Marine One, carrying US President Joe Biden, flies above wildfire damage in Lahaina on the island of Maui, in Hawaii on August 21, 2023. The Bidens are expected to meet with first responders, survivors, and local officials following deadly wildfires in Maui. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
A levegőből különösen jól látszik a pusztítás mértéke.
Fotó: AFP

A turizmus kulcsfontosságú szerepét mutatja, hogy ez ad munkát a magánszférában foglalkoztatottak 75 százalékának. Richard Bissen, Maui megye első embere mindenkit felszólított, hogy változatlanul ne utazzon Lahainába és a város környékére – „nem kell ott bámészkodni” – mondta –, de a sziget többi részének szüksége van a turistákra.

A hawaii turisztikai hivatal térképpel hirdeti, milyen sok érintetlen látnivaló maradt a szigeten a tűz után is, és 2,6 millió dolláros reklámkampányt indított a vendégek visszacsábítására. Beszállt a toborzásba Jason Momoa hawaii filmsztár is, aki a tűz után felszólította 17 millió követőjét az Instagramon, hogy ne utazzanak Mauira. „Maui nyitva van. Lahaina van zárva” – írja most.

Carl Bonham, a University of Hawaii közgazdász professzora arra számít, hogy az árengedményeknek és a reklámkampányoknak köszönhetően hálaadásra visszatér az érkezők száma a tűz előtti szintre. Josh Green kormányzó pedig azt ígéri, hogy a közvetlenül érintett területeket kivéve egész Nyugat-Mauit megnyithatják a turisták előtt október 8-án.

A héten kiadott legfrissebb előrejelzés szerint azonban Hawaii GDP-je így is csak 1,1 százalékkal fog bővülni a korábban jelzett 1,8 százalék helyett az idén, és 1,5 százalékkal jövőre 2 százalék helyett, vagyis a tragédia évekre visszaveti a gazdaságot. Bonham számításai szerint az állam adóbevétele 250 millió dollárral lesz kisebb a vártnál a legalább 115 halálos áldozatot követelő tűz miatt.

 

erdőtűz Hawaii Maui turizmus
Kapcsolódó cikkek