Mark Milley hadseregtábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője közölte: a Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti minapi találkozó következményeként Észak-Korea feltehetően 152 milliméteres szovjet gyártmányú lövedékeket szállít majd Moszkvának, de ez szerinte nem hoz fordulatot a háborúban. 

Honored ceremony for Captain Larry L. Taylor at the National Museum of the United States Army
Mark Milley hadseregtábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Kétlem, hogy döntő jelentőségű lenne

– fogalmazott. Mark Milley és a többi NATO-tagország vezérkari főnöke az Oslo északi peremén fekvő Holmenkollen síközpontban tanácskozik a hétvégén, hogy megvitassa az Ukrajnának nyújtandó támogatást és más regionális védelmi kérdéseket.
A holland Rob Bauer admirális, a katonai bizottságának elnöke a találkozó kezdetén kijelentette: a történelem megmutatja, hogy Ukrajna a modern hadviselésre tért át, és minden nappal előrébb halad. A tengernagy szerint az orosz erők 

egyre több és több területet veszítenek, és egész Oroszország szenved a gazdasági szankciók és az elszigeteltség hatásától.

Milley tábornok közölte: Ukrajnának további fegyverekre és felszerelésekre van szüksége, és a szövetséges és partnerországok Oslóban azt vitatják meg, hogyan tudják ezt az igényt kielégíteni. Ez a kérdés lesz a középpontban a jövő héten Washingtonban is, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a Fehér Házban és az amerikai kongresszusban, New Yorkban pedig részt veszt az ENSZ-közgyűlés ülésszakának csúcsszintű általános vitájában.