Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton az orosz védelmi miniszter kíséretében megtekintette az atomfegyverekkel felszerelt orosz stratégiai bombázókat, hiperszonikus rakétákat és hadihajókat – jelentette a távirati iroda a Reuters hírei alapján. Szergej Sojgu miniszter a Csendes-óceán partvidéki Vlagyivosztok várostól mintegy 50 kilométerre fekvő Knyevicsi repülőtéren fogadta az észak-koreai vezetőt.

Az észak-koreai vezetőnek bemutatták a Kinzsal hiperszonikus rakéták hordozására alkalmas MiG-31I elfogó repülőgépet is.
Fotó: AFP

Az orosz minisztérium közleménye szerint Sojgu kíséretében 

Kim megtekintette az orosz nukleáris légierő gerincét alkotó, nukleáris fegyverek hordozására alkalmas Tu-160, Tu-95 és Tu-22M3 típusú bombázókat, amelyek képesek Moszkvából Japánba repülni, majd vissza. 

Az észak-koreai vezetőnek bemutatták a Kinzsal hiperszonikus rakéták hordozására alkalmas MiG-31I elfogó repülőgépet is. A Kinzsai, vagyis a „tőr” egy levegőből indítható, hiperszonikus sebességgel haladó, nukleáris vagy hagyományos robbanófej hordozására egyaránt alkalmas ballisztikus rakéta. 

Hatótávolsága a jelentések szerint 480 kilogramm hasznos teherrel ezerötszáz-kétezer kilométer, és akár a hangsebesség tízszeresével (12 ezer kilométer per óra) is képes haladni.

Az észak-koreai vezető már több napja Oroszországban tartózkodik és ellátogatott Vlagyivosztokba is, az orosz csendes-óceáni flotta hadihajójára.
Fotó: AFP

A repülőgépek és rakéták megtekintése után Kim ellátogatott az orosz csendes-óceáni flotta hadihajójára Vlagyivosztokban, ahol később a haditengerészet egy bemutatóján vesz részt. Mint a közlemény utalt rá, 

az észak-koreai vezető már több napja Oroszországban tartózkodik: pénteken egy harcirepülőgép-gyárat tekintett meg. Előzőleg szerdán katonai„ kérdésekről, az ukrajnai háborúról és az együttműködés elmélyítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Putyin a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és Észak-Korea tovább fejleszti kapcsolatait anélkül, hogy ezzel „bármilyen egyezményt megsértenének”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint 

semmilyen hivatalos megállapodás aláírása nem szerepel az észak-koreai vezető oroszországi látogatásának napirendjén.