Közélet

Putyin rakétákkal üdvözölte az amerikai külügyminisztert Kijevben

A hajnali odesszai támadás után Kijevre is rakétákat zúdított Oroszország. A támadás nem sokkal azután történt, hogy kiderült, Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ukrán fővárosba érkezett.

Oroszország rakétákkal lövi Kijevet, miközben az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken a városban tartózkodik.

Kijev, 2023. augusztus 30.Tűzoltók dolgoznak a helyszínen a legutóbbi orosz rakétatámadást követően Kijevben 2023. augusztus 30-án. A támadásban legkevesebb két ember életét vesztette, további kettő megsebesült.MTI/EPA/Vadim Szarahan
Fotó: Vadim Szarahan / EPA / MTI

Blinken hivatalos látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Nem sokkal azt követően, hogy az első fotók megjelentek az amerikai diplomácia vezetőjéről Kijevben, Oroszország rakétákat zúdított a fővárosra.

Az amerikai látogatás néhány nappal azután történik, hogy Zelenszkij korrupciós vádak miatt eltávolította Ukrajna védelmi miniszterét, Olekszij Reznikovot.

Meglepetésvendég Ukrajnában: hirtelen megjelent Kijevben az amerikai külügyminiszter

Az X közösségi portálon több felvétel is megjelent a Kijevben tartózkodó külügyminiszterről, aki az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat kabalakutyáját üdvözölte.

A brit Metro azt írta, hogy reggel 6 óra előtt szirénák jelezték Kijevben a légiriadót. Ezt követően robbanások rázták meg a várost. Az ukrán tisztviselők szerint a légvédelem hatástalanította az összes orosz rakétát. A lehulló törmelék több épületet és kocsit is megrongált, valamint egy egészségügyi intézmény és egy rendőrségi épület is megsérült.

Blinken látogatásának célja, hogy felmérje Ukrajna három hónapja tartó ellentámadásának eredményeit. Az Egyesült Államok nagy mennyiségű fegyvert és támogatást nyújtott Kijevnek az offenzívához, és már aggodalmát fejezte ki, hogy ennek ellenére Ukrajna nem tud sikereket felmutatni – erről az AP írt. Az AP hozzátette, hogy az amerikai álláspont továbbra is az, hogy a lehetséges eszközökkel folytatják Ukrajna támogatását az oroszok elleni háborúban.

Szerda hajnalban az oroszok Odessza kikötővárost is célba vették, a támadásban egy civil meghalt. Odesszát három órán keresztül támadták az orosz drónok, ezalatt 

több mezőgazdasági létesítmény és a kikötői infrastruktúra is megrongálódott.

Arról az ukrán híradások nem számoltak be, hogy pontosan melyik odesszai kerületet ért a támadás, de az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadócég szerint 

a dróncsapás Kilia folyami kikötőben történt.

Ukrajnának több folyami kikötője van a Dunán. A fekete-tengeri gabonaegyezmény megszakadása miatt a Duna lett az ukrán gabonaexport fő útvonala. 

Az ukrán légierő közlése szerint Oroszország 33 drónnal és rakétával támadta meg a régiót, ebből 23-at sikerült megsemmisíteni. A közlemény szerint a 25 iráni Sahid öngyilkos drónnal, 7 cirkálórakétával és egy Iszkander ballisztikus rakétával támadtak Odesszára.

 

oroszország kijev rakéta támadás Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek