Magyarország elutasítja az unió migrációs és menekültügyi csomagjának krízisrendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyit annak, hogy még több bevándorló érkezzen illegálisan Európába – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

2022.08.31 MaklárTanévnyitó szentmisével kezdődött az új tanítási év a maklári Szent István Általános Iskolában.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára,  miniszterhelyettes  2022.08.31 Maklár

Tanévnyitó szentmisével kezdődött az új tanítási év a maklári Szent István Általános Iskolában.

Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap
Képen: Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülésén elmondott felszólalásában közölte: a jelenleg tárgyalt szabályozás elfogadása esetén hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát és gazdasági versenyképességét. Magyarország elutasítja Brüsszelnek ezt az újabb migrációpárti javaslatát – húzta alá.

Az államtitkár kiemelte: az olaszországi Lampedusán kialakult helyzet megmutatta, hova vezetett, hogy az Európai Uniónak nincsen hatékony külső határvédelme.

Nem szeretnénk, ha a Lampedusán vagy a szerbiai Presevóban találathó befogadóállomáson tapasztalható állapotok egyre több európai kontinensen belüli területre és országra is jellemzőek lennének

– fogalmazott.

Megjegyezte, hogy Magyarország fontosnak tartja, hogy az uniós migrációs csomaghoz hasonló stratégiai kérdésekben a tagországok konszenzussal döntsenek, nem pedig egyes országokat megkerülve, minőségi döntéshozatallal. Amennyiben az uniós tanács mégis ilyen döntést hozna, azzal – szavai szerint – a tagállamokat hozza nehéz helyzetbe, hiszen az adódó krízishelyzeteket a tagországoknak kell kezelniük. Magyarország a déli határánál idén eddig 135 ezer illegális migránst állított meg, az adat magasabb, mint a két évvel ezelőtti teljes éves szám – emlékeztetett.

Rétvári Bence kijelentette: jól látható, hogy a rendelet migránsmágnes lenne, azaz még többen jönnének Európába illegálisan. A rendelet nem kezeli a problémát, és nem szorítja vissza az illegális migrációt – húzta alá.

Nem szabad engednünk, hogy a csomag elfogadásával az embercsempészek kezébe adjuk a migráció irányítását. Nekünk a törvények oldalára kell állnunk, vissza kell szorítanunk az embercsempészetet, és nem az Európába csempészett emberek státuszának legalizálásával kellene csak foglalkoznunk

– jelentette ki Rétvári, majd hozzátette, hogy Magyarország úgy gondolja, ez a rendelet a problémát súlyosbítja, mintsem megoldaná.

„Őrizzük meg az európai biztonságot, az európai egységet, és ne fogadjunk el olyan rendeletet, amely a jelenlegi Európa helyére egy bizonytalanabb és veszélyesebb világot hoz el” – tette hozzá felszólalásában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.