BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU pénzt nem ad az embercsempészek őrzésére, de közben elvárja, hogy itt tartsa őket Magyarország

Rétvári Bence azt mondta, hogy az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben tartsuk fogva.

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden. Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy Magyarország védi az Európai Unió külső határait. 

Brüsszel 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis ennyit költött 2015 óta határvédelemre. Hozzátette, hogy eddig mindössze az 1 százalékát térítették meg. 

20210901 BékéscsabaMagyarországra illegálisan érkezett, magukat szír és iraki állampolgárnak valló migránsokat fogtak a rendőrök.Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap 20210901_Magyarországra illegálisan érkezett, magukat szír és iraki állampolgárnak valló migránsokat fogtak a rendőrök_Békéscsaba_Kiss Zoltán_BMH
Fotó: Kiss Zoltán / Békés Megyei Hírlap 

A politikus azt is mondta, hogy a hazai börtönök az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak. Magyarországgal szemben korábban eljárásokat indítottak, arra hivatkozva, hogy embertelenek a körülmények a túlzsúfoltság miatt. Hozzátette, hogy 

a reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az intézkedés miatt berendelte a magyar nagykövetet az osztrák külügyminiszter. Alexander Schallenberg úgy látja, hogy a magyar reintegrációs őrizet a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez. 

A kormány rendelete az embercsempészés vagy annak előkészülete miatt jogerősen elítélt, az országból kiutasított fogvatartottak esetén teremti meg a reintegrációs őrizetbe helyezés lehetőségét, ami nem azonos a jogerős ítélet semmisségével. A fogvatartott embercsempészek zöme külföldi. Jelenleg mintegy 13 százalékuk, 73 ország csaknem 2600 állampolgára tartozik ebbe a körbe. 

„Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. 

Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva” – fogalmazott az államtitkár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.