Egy New York-i bíró szerint Donald Trump és családi cége csalárd módon értékelte túl ingatlanait és más eszközeit, ami jelentősen korlátozhatja a Trump Organization működését az államban.

A döntés mindemellett megkönnyítheti a New York-i főügyész, Letitia James számára, hogy kártérítés mellett érveljen a következő, október 2-i tárgyaláson a polgári peres eljárásban. 

Az ügyben eljáró bíró továbbá elrendelte több Trump cég, köztük a Trump Organization tanúsítványának eltörlését, mely a cégek működését lehetővé teszi New York államban.

 

Former US President Donald J. Trump speaks at the Pray Vote Stand SummitFormer US President Donald J. Trump offers remarks during the Pray Vote Stand Summit at the Omni Shoreham Hotel in Washington, DC, Friday, September 15, 2023. Credit: Rod Lamkey / CNP /MediaPunch
Fotó: Northfoto

Az ítélet indoklásában a bíró részletezte, hogy Trump és fiai, Donald Jr. és Eric, valamint a családi cég és más alperesek hogyan hoztak létre valótlan vállalat- és eszközértékeléseket, mesterségesen felpumpálva a volt elnök vagyonát, segítve ezzel üzleti érdekeiket. A bíró még a család ügyvédeit is megfeddte, amiért abszurd jogi érveket használtak az eljárás során – olvasható a Reuters összefoglalójában.

A Trumpok azzal érveltek, hogy sosem követtek el csalást, és a kérdéses ügyletek nyereségesek voltak. Várhatóan fellebbeznek is a döntés ellen. Erre nagy szükségük is van, hiszen ha a döntést helyben hagyják, akkor fel kell oszlatniuk a családi jelentős részét birtokló cégeket.

A volt elnök, aki a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a republikánus előválasztás első számú esélyese, a Truth Socialen demokrata boszorkányüldözésnek nevezte az ügyet, és nevetségesnek és hamisnak a vádakat.

James tavaly szeptemberben indított polgári pert Trump és családi cége ellen, azzal vádolva az üzletembert és a cég vezetésében részt vevő családtagjait, hogy mesterségesen túlértékelt eszközértékével és vagyonával csapta be banki partnereit, hogy kedvezőbb feltételek mellett jusson finanszírozáshoz. A bíró döntése szerint az ügyész meggyőző bizonyítékokat sorakoztatott fel, amelyek szerint Trump 812 millió és 2,2 milliárd dollár közötti értékkel becsülte túl a vagyonát.

A túlértékelt eszközök között megtalálható a Mar-a-Lago birtok, a Trump Towerben található penthouse és számos irodaépület és több golfpálya is.

A bíró külön kiemelte, hogy Trump penthouse lakásáról azt állította, hogy az 2787 négyzetméteres, ami a valós méret majd háromszorosa, és az ingatlan értékét ez 207 millió dollárral növelte meg. A Mar-a-Lago birtokot Trump 612,1 millió dollárra becsülte, noha független értékbecslő szerint az csupán 27,6 millió dollárt ér.

A mostani döntés három hónappal követi egy fellebbviteli bíróság döntését, amely több vádat elévültnek minősített, és megsemmisítette az Ivanka Trump elleni vádakat.