Közélet

Szijjártó szerint Ukrajna akadályozza a Szudánba szánt élelmiszersegélyt

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén osztotta meg gondolatait a szudáni válságról.

Bár Magyarország tavaly 3,5 millió dollárt adományozott tízezer tonna ukrán gabona leszállítására a szudáni humanitárius válság enyhítése érdekében, az ukrán hatóságok késlekedése miatt ez máig nem ért célba – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésen szerdán New Yorkban.

Szijjártó a szudáni helyzettel foglalkozó ülésen idézte fel, hogy a kormány tavaly 3,5 millió dollárt, azaz több mint 1 milliárd forintot adományozott a Világélelmezési Programnak (WFP) a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezés keretében, hogy ebből tízezer tonnányi ukrán gabonát szállítsanak le Szudánnak a humanitárius helyzet enyhítése céljából. 

Azonban hiába, ugyanis még egy grammnyi gabona se érkezett meg az afrikai országba.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Ennek oka a külügyminiszter szerint az ukrán engedély késése, ám amint az megérkezik, elindulhat az ukrán gabona Szudánba. Kiemelte, hogy noha 10 ezer tonna gabona lett kifizetve, továbbra is éhínségtől szenvednek a szudániak. Hangsúlyozta, hogy olyan országokba kell az ukrán gabonát szállítani, ahol arra szükség van, ezért azt ne hozzák Közép-Európába, hanem vigyék az afrikai éhezőknek.

Szijjártó kifejezte hazánk erős aggodalmát is az egyes afrikai térségek destabilizációjával kapcsolatban, melyek migrációs hullámot válthatnak ki Európában. Véleménye szerint az illegális bevándorlás a származási, a tranzit- és a célországok számára egyaránt problémát jelent, így az külső határán fekvő Magyarország számára is.

Fontosnak nevezte ezért a legfőbb kiváltó okok, vagyis a fegyveres konfliktusok és az éhínség kezelését. Márpedig – mint kiemelte – az élelmezés biztonsága a világ számos pontján veszélybe került az ukrajnai háború, az annak nyomán beszűkült exportkapacitások miatt.

 

ukrán gabona élelmiszersegély Szijjártó Péter Szudán
Kapcsolódó cikkek