Miközben az elmúlt közel húsz évben számos magyar élt az és a schengeni rendszer adta szabadsággal, úgy most Nyugat- vagy Észak-Európából költöznek hazánkba az emberek – írja a Mandiner.

Just,Arrived.,Retro,Suitcase,In,An,Empty,Room,With,Beautiful
Fotó: Shutterstock

Ahogy arról a Világgazdaság már korábban is írt, 

a német nyugdíjasok száma az utóbbi néhány évben rendkívül megugrott az országban. Ma már több mint 22 ezer német nyugdíjas él állandó jelleggel Magyarországon, 

jellemzően az ország nyugati részén lévő falvakban. Az idős német emberek, akik csak a nyugdíjukból élnek, főként anyagi megfontolásokból keresnek magyarországi lakóhelyet.

A portál cikke szerint a németek mellett osztrákok és hollandok érkeznek nagyobb számban, de a németországi bevándorlók száma a leglátványosabb. A népvándorlás támogatására még 

külön Facebook-csoportok is létrejöttek, ahol a németek egymásnak segítenek a költözésben. 

Mivel a schengeni határokon belül jogi akadálya nincs a költözésnek, az ilyen csoportokban főként pró és kontra érvekkel vitatják meg, hogy megéri-e itt élni.

Ilyen csoport például a Ungarn Auswandern, Tipps und Tricks (Tippek és trükkök a Magyarországra költözéshez), ahol a hazánkba vágyók, valamint a már itt élők vitatják meg az érveiket. A Mandiner merült el a csoportban, hogy megvizsgálja, mit is gondolnak hazánkról azok a németek, akik országukat a miénkre cserélnék.

Új élet Magyarországon

Van, aki a hazai földtörvényekről érdeklődött, mivel lovak tartását tervezi, de olyan poszt is volt, amelyben egy anyuka Magyarországon élő 14 éves gyereke miatt keres más német családokat. Egy másik német család, akik igazi világjárók, és korábban Közép-Amerikában, majd Portugáliában éltek, most Magyarországra költöztek, és tervezik, hogy végül itt telepednek le.

Bár 

a legtöbb poszt és komment Magyarország szépségéről szól, és arról, hogy mennyire jó és könnyű itt az élet, 

a politikai viták sem maradnak el. A legtöbb ellentét a még Németországban élők és a már Magyarországon letelepedettek között fordul elő.

Akik még csak kacérkodnak a költözés gondolatával, azok a magyar kormány bevándorlóellenes álláspontját hozzák fel elrettentő érvnek, viszont a már itt élők a kommentekben arra hívják fel a figyelmet, hogy a német közmédiában ez egy félreértés. Szerintük az Orbán-kormány az illegális bevándorlókkal szemben lép fel, viszont tárt karokkal várja a Nyugat-Európából, érvényes iratokkal érkezőket.

A magyarországi németek az ország szépsége mellett azt is kiemelik hogy hazánk mennyire büszke nemzet. Sokak tetszését elnyeri, az ország elkötelezettsége a hagyományai és nemzeti szimbólumai iránt. Több komment is szólt arról, hogy az augusztus 20-i ünnepségen az ország nemzeti trikolorban és címerben pompázott. Volt olyan poszt is, amely hiányolta Németországból ezt a büszke hozzáállást.

A Balatonhoz költöznek a németek

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet miatt döntenek úgy a külföldiek, hogy hazánkban töltik el hátralévő életüket. Többen azzal is megtisztelik a magyarokat, hogy elkezdték tanulni a nyelvünket.

 

A biztonságot is keresik a németek

Ahogy már említettük, az ide költöző németek, jellemzően nyugdíjasok a biztonságos és nyugodt élet miatt is Magyarországot választják. Többnyire nyugat-magyarországi kisebb településeket, falvakat keresnek a letelepedésre, azonban az Ungarn Auswandern, Tipps und Tricks csoportban volt, aki arról érdeklődött, hogy az ilyen kis településeken, vagy akár nagyobb városokban milyen a közbiztonság. Voltak, akik tartottak tőle, hogy az alacsonyabb jövedelmű, kisebbségi rétegek problémát jelenthetnek az alacsonyabb lakosszámú településeken, de a Magyarországon élők megnyugtattak mindenkit, hogy itt biztonságos az élet.

Általános vélekedés jellemezte a kommentszekciókat, amikor arról volt szó, hogy aki barátságos a helyiekkel, és nyitott az itteni emberek felé, azt hasonló barátságos fogadtatásban részesítik. Egy velős komment például azzal erősítette meg, hogy Magyarországon az élet biztonságos, hogy azt írta:

A bűnözők már amúgy is kivándoroltak Nyugat-Európába.

Az itteni németek egy fontos tanácsot is adtak az ide vágyó honfitársaiknak. 

Ahol a németek saját buborékot hoznak létre, és sem nyelvileg, sem kulturálisan nem hajlandók integrálódni, ott lehetnek problémák

– szólt egy komment arról, hogy aki Magyarországra jön, annak nyitottnak kell lennie, és nem szabad bezárkóznia a magyar kultúra elől.