A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LII. törvény értelmében az önálló bírósági végrehajtóknak és az önálló bíróságivégrehajtó-helyetteseknek kötelező szakmai továbbképzéseken kell részt venniük, hogy ezzel folyamatosan biztosítva legyen a szakmai felkészültségük, és naprakészek legyenek a jogalkalmazáshoz szükséges ismereteik. Ennek közeljövőre vonatkozó részleteit a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének rendelete szabályozza, amely megjelent pénteken a Magyar Közlönyben is.

Magyar Bírósági Végrehajtói Kar illusztráció (MBVK) Budapest. 2016.12.14. Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A képzések megszervezése az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának feladatkörébe tartozik. A szakmai továbbképzések teljesítésére kétéves időszak áll rendelkezésre. Ez a 2023-as évet követő minden második év augusztus elsején kezdődik, innentől számított két év a határidő.

A továbbképzés díja ötvenezer forint képzési napoként. Azonban a jogakadémia egyes esetekben ettől eltérő díjat is meghatározhat.

A szakmai továbbképzés kreditrendszerben történik. A kötelezettség teljesítéséhez a kétéves továbbképzési időszak alatt 40 kreditpontot kell gyűjteni, azonban ebből az első év során legalább 16-ot meg kell szerezni. A 40 kreditponton felül megszerzett további pontok nem vihetők át a következő időszakra.

A továbbképzésre kötelezettek a képzés teljesítését követően erről tanúsítványt kapnak, amelyet 30 napon belül be kell mutatniuk a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatali szerve vezetőjének.

A szóban forgó rendelet 2023. október elsején lép hatályba. Emiatt az első kétéves továbbképzési időszak is kicsit rövidebb lesz, 2023. október 1-jén kezdődik, és 2025. július 31-ig tart.