Hosszú távú gazdasági sikerek és kiemelkedő teljesítmények ott jelennek meg, ahol stabil és hiteles önképpel, erős identitással rendelkező nemzetek tevékenykednek – mondta Varga Mihály, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye első vármegyenapján rendezett ünnepségen, Szolnokon.

VARGA Mihály
Szolnok, 2022. szeptember 16.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a mintegy 7,6 milliárd forint kormányzati támogatással teljesen megújult Szolnoki Szigligeti Színház átadásán 2022. szeptember 16-án.MTI/Mészáros János Szolnok, 2022. szeptember 16.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a mintegy 7,6 milliárd forint kormányzati támogatással teljesen megújult Szolnoki Szigligeti Színház átadásán 2022. szeptember 16-án.
MTI/Mészáros János
Varga Mihály. Fotó: Mészáros János / MTI

A pénzügyminiszter az erről kiadott közlemény szerint kiemelte: a kormány a veszélyes időkben is megvédi a nemzeti szuverenitást, legyen szó pénzügyi, kulturális vagy politikai önállóságról. „A mai, globális dominanciájú világban különösen fontosak azok az események, amelyek erősítik a helyi identitást, támogatják a hagyományokat és összehozzák az embereket” – emelte ki a pénzügyminiszter. Elmondta, hogy a kormány elindított egy országos pályázatot is, amelynek célja a helyi identitás erősítése, a kulturális örökségvédelem és a közösségfejlesztés. A pályázat forrásaiból Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye is lehetőséget kapott helytörténeti, helyismereti programok rendezésére. 

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy amikor hazánk az tagjává vált, még a brüsszeli álláspont is azt az alulról építkező közösségi szemléletet tükrözte, amelyet Magyarország máig sajátjaként kezel.

Európa attól lett naggyá, és akkor tarthatja meg a gazdasági erejét is, ha benne a nemzetek egyedi karakterű közösségek maradhatnak – fűzte hozzá.