A Balázsék című reggeli műsor egyik adása miatt 4 millió 150 ezer forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület jogsértést tárt fel hat különböző, a SkyShowtime streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban is – derült ki a Médiatanács csütörtök esti közleményéből. A szervezet tájékoztatása szerint a SkyShowtime kínálatában szereplő A boszorkány, a Babylon, a Chucky kultusza és az Overlord című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, ez a kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó. A szolgáltató ezzel szemben a fenti alkotásokat 16+ korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé. Ha a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak minősülnének.

20210927 Békéscsaba Balázsékra ébredt BékéscsabaBékéscsabán indult a Rádió 1 őszi Roadshow-ja. Balázsékkal egy jó hangulatú, interaktív műsorban találkozhatott a közönség a Korzó téren, ahol négy különböző játékkal várták őket. A műsorvezetőktől megtudtuk, jó érzés számukra újra a stúdión kívül adást vezetni.képen Vadon Jani és Sebestyén Balázs műsorvezetőkFotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap 20210927 Békéscsaba 

Balázsékra ébredt Békéscsaba

Békéscsabán indult a Rádió 1 őszi Roadshow-ja. Balázsékkal egy jó hangulatú, interaktív műsorban találkozhatott a közönség a Korzó téren, ahol négy különböző játékkal várták őket. A műsorvezetőktől megtudtuk, jó érzés számukra újra a stúdión kívül adást vezetni.

képen Vadon Jani és Sebestyén Balázs műsorvezetők
Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Hasonló módon nem megfelelő besorolással szerepelt a csatorna kínálatában 12+ korhatár-megjelöléssel ellátva a Barry Seal: A beszállító című film és A Minyonok: Gru színre lép című alkotás.

A Magyarországon hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a műsorkínálatot tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól látható módon fel kell tüntetniük, ez a SkyShowtime felhasználói felületén nem teljesült, mivel a szolgáltató műsorai csak regisztrált felhasználóknak, belépés után érhetők el. Mivel a SkyShowtime szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti az illetékes társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Egy bejelentés nyomán indult eljárás eredményeképp 4 millió 150 ezer forintos bírságot rótt ki a testület a Rádió 1 szolgáltatójára, a Balázsék című műsor március 17-én reggel sugárzott adásában elhangzottak miatt.

A vizsgálat megállapította, hogy a reggel 6 és 10 óra között sugárzott adás nem felelt meg a szolgáltató által meghatározott III. korhatár-kategóriának, annak nyelvezete alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. Mivel a Rádió 1 hálózatosan működő, körzeti vételkörzetű szolgáltatás, a reggeli műsorszámot 30, hálózatba kapcsolódó rádió közvetítette.

A Hír TV-n július 17-én többször adásba került híradóra érkezett panaszokban azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz­―ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel. A lefolytatott hatósági ellenőrzés nem állapított meg jogsértést, a Médiatanács szerint a műsorban gyűlöletkeltésre, illetve kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg.