Az orosz fegyveres erők először semmisítettek meg egy Challenger 2 harckocsit az ukrán fronton. A páncélozott járműveket az Egyesült Királyság szállított Ukrajnának – számolt be a hírről a Forbes amerikai magazin.

A Bovington Campban, a brit hadsereg katonai bázisán kiképzésen részt vevő ukrán katonák egy Challenger 2 harckocsi tetején pózolnak. Fotó: AFP

Orosz szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a videón látható harckocsi esetében egy Challenger 2-ről van szó. „Nehéz megmondani a vázak alapján, de oldalsíkból nagyon hasonlít a Challengerre. És nagyon nagy a bizalom, hogy sikerült megbirkóznunk vele” – mondta az iz.ru portálnak egy szakértő.

A Forbes is úgy fogalmaz, hogy „úgy tűnik”, az ukrán fegyveres erők elvesztették első Challenger 2 harckocsijukat. Az interneten elterjedt videón a 82. Air Assault Brigade egyik brit Challengers 2-jét mutatja lángokban, mégpedig a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében, Robotine mellett az út szélén.

Ez lenne az első 69 tonnás, négyszemélyes Challenger 2 elvesztése abból a 14-ből, amelyet az Egyesült Királyság küld az ukránoknak egy januári bejelentése szerint. A Challenger 2-t nagy hatótávolságú tűzereje és a szovjet típusú harckocsikhoz képest kiváló védelme miatt dicsérték korábban a nyugati katonák. A Forbes most megjegyezte, hogy a videó ironikus módon világít rá a harckocsik túlélőképességére.

A Forbes által idézett egyik ukrán katona szerint, három hónappal Ukrajna ellentámadása után az ukránok mindössze hatot veszítettek el 105 nyugati gyártású tankjukból: ötöt a 71 Leopard 2-ből és egyet a 14 Challenger 2-ből. A 20 leszállított Leopard 1A5 közül még egy sem semmisült meg.