Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus elnöke washingtoni idő szerint csütörtök reggel elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kérését, hogy felszólalhasson az amerikai kongresszus két házának közös ülésén.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C), accompanied by US Senate Majority Leader Chuck Schumer (L) and Senate Minority Leader Mitch McConnell (C R), departs after meeting with US Senators in the Old Senate Chamber, at the US Capitol in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by PEDRO UGARTE / AFP)
Az ukrán elnök a kongresszus vezetőivel. Fotó: AFP

Az NBC News tudósítása szerint a házelnök azzal érvelt, hogy nem volt elég idő egy közös ülés összehívásához, mivel a két házat lefoglalja a törvényhozás. Szerinte egyébként Zelenszkij pontosan olyan vendéglátásban részesült, mint a brit és az olasz miniszterelnök nemrégiben Washingtonban tett látogatásán, vagyis találkozhatott a kongresszus tagjaival. Ráadásul Zelenszkij már mondott is beszédet a kongresszusban – tette hozzá.

Nem mindenki értett egyet McCarthy döntésével, közéjük tartozik Mike Rounds dél-dakotai republikánus szenátor is. „Lett volna lehetőség egy közös ülésre, de a képviselőház nyilvánvalóan úgy döntött, hogy nekik nincs rá idejük, ami csalódást keltő. Úgy tűnik, sok a dolguk” – fogalmazott.

Részt vett a találkozón többek között John Fetterman, Pennsylvania demokrata szenátora, aki élesen bírálta azokat a kongresszusi tagokat, akik nem akarnak több támogatást nyújtani Ukrajnának. „Ez nem amerikaihoz illő” – jelentette ki a sortot, edzőcipőt és pólót viselő szenátor, aki miatt lazítottak a szenátus öltözködési előírásain. „Nem érdekel, hogy sortban vagyok, ezer százalékban határozottan támogatom Ukrajnát” – tette hozzá.

Joe Biden elnök még a nap folyamán bejelent egy újabb segélycsomagot Ukrajna számára

– ez lesz hat hét leforgása alatt a negyedik. Amanda Sloat, a nemzetbiztonsági tanács Európával foglalkozó vezetője szerint azonban nem lesznek részei nagy hatótávolságú, kazettás bombákkal felszerelhető rakéták.