Nyolcszázmillió forint jogdíjat fizet ki több mint százezer magyar és külföldi előadóművésznek az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). A most lezárt audiovizuális felosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj megközelíti a nyolcmillió forintot – áll az EJI sajtóközleményében.

Friends,Choosing,A,Movie,To,Watch,Together,At,Home,,Video
Fotó: Shutterstock

A tíz legnagyobb összegű jogdíjban részesülő előadóművész együttesen 53 millió forintot kap műsorai 2022-es felhasználása után.

A jogdíjak közel hétezer különböző, tavaly ismételt műsor adatai alapján kerültek felosztásra. Az említett műsorok összesen 622 ezer percen keresztül, vagyis több mint egy éven át voltak láthatók a televízióban.

A tárgyévben a jogdíjfelosztás eredményeként 35 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot, és további 700 előadó kapott százezer forintnál is magasabb jogdíjat. Az EJI közel 18 ezer lejátszás alapján több mint kétmillió percnyi filmadatot dolgozott fel a jogdíjak arányos felosztása érdekében. 

A legmagasabb jogdíj ebben az esetben nem éri el az 500 ezer forintot. Összesen több mint 350 millió forint jogdíj járt a televízióban sugárzott filmek és szinkronok után.

A jogdíjban nemcsak a filmek eredeti, jellemzően külföldi előadóművészei részesülnek, hanem azok a magyar szinkronművészek is, akiknek a közreműködésével a filmek a magyar kultúra részévé válnak.