Bár már régóta pletykálnak Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök novemberi találkozójáról, amelyre San Franciscóban, az Ázsiai–csendes-ócenáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján kerülhet sor, a Fehér Ház csak kedden, szinte véletlenül jelentette be, hogy az tényleg létrejön.

Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő arra a kérdésre, hogy a találkozót miért nem jelentették még be hivatalosan, kifejtette, hogy szerinte az elnök már közölte, hogy várja a találkozót, amely novemberben lesz San Franciscóban, és amely konstruktív lesz.

(FILES) US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) shake hands as they meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. China's top diplomat will pay a rare visit to Washington this week, the United States announced October 23, 2023, paving the way for a potential visit by President Xi Jinping aimed at keeping tensions in check. Foreign Minister Wang Yi, the highest-ranking Chinese official in the US capital in nearly five years, will visit from October 26 through October 28 against a backdrop of friction over trade, Ukraine, the Middle East, Taiwan and China's assertive actions at sea near the Philippines. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: AFP

Noha a találkozó létrejöttéről elviekben már megállapodtak,Vang Ji kínai külügyminiszter múlt heti washingtoni látogatásakor, a bejelentéssel még vártak, amíg véglegesítik a részleteket – mondta el a Bloombergnek egy amerikai kormányzati tisztviselő.

A két elnök várhatóan gazdasági, technológia kérdések mellett olyan vitás ügyekről is beszél, mint Tajvan vagy az emberi jogok kérdése, de az Ukrajnában és Gázában zajló háború is terítékre kerül. Az Egyesült Államok arra kérte Pekinget, hogy használja Irán felett gyakorolt befolyását, hogy megakadályozza egy szélesebb körű háború kirobbanását a Közel-Keleten.

Biden és Hszi egyébként utoljára személyesen tavaly novemberben találkoztak, a G20 Balin tartott csúcstalálkozóján, ám az akkori enyhülést hamar beárnyékolta a kémléggömb-ügy. A két szuperhatalom közötti iszony aztán nyáron, amerikai miniszterek pekingi látogatásaival indult ismét enyhülésnek, míg 

a múlt héten Hszi levélben jelezte, hogy Peking hajlandó a párbeszédre,

amit Vang washingtoni útja követett. Ugyancsak a múlt héten jelezte Peking a szándékát a katonai párbeszéd ismételt megnyitására.

Az enyhülés ellenére a két szuperhatalom viszonya korántsem rózsás, amit különböző gazdasági korlátozások is jeleznek a félvezetők vagy épp a kritikus nyersanyagok terén.