Hszi Csin-ping szerdán közölte, hogy Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal a globális kihívásokra adandó válaszok kapcsán. A New York-i központú Amerikai–Kínai Kapcsolatok Országos Bizottságának éves vacsoráján kézbesített levélben Hszi hangsúlyozta, kulcsfontosságú, hogy Peking és Washington megtalálja az együttműködés helyes módját.

Xi Jinping
Fotó: AFP

A kínai elnök stabilabb kétoldalú kapcsolatokra szólított fel, ami a kölcsönös tiszteleten, a békés egymás mellett élésen és a kölcsönösen előnyös kooperáción alapul. 

A levél nem sokkal Vang Ji kínai külügyminiszter washingtoni útját előzi meg, ami még a héten várható.

Vang csütörtöktől szombatig tartó útja a legmagasabb szintű kínai látogatás Hszi és Joe Biden amerikai elnök találkozója előtt, melyre novemberben kerülhet sor az Ázsiai–Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés novemberi, San Franciscó-i csúcstalálkozója előtt. A nyáron számos amerikai diplomata, köztük Antony Blinken külügyminiszter is járt Pekingben, hogy felolvassza a befagyni látszó amerikai–kínai kapcsolatokat – idézi fel a Reuters.

Kedden menesztették Li Sangfu kínai hadügyminisztert, aki egy oroszokkal kötött fegyverüzletért amerikai szankciók hatálya alatt állt, ami miatt nem találkozott amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. Li menesztésének okát nem árulták el, de szeptemberi sajtóhírek szerint korrupciós ügyben vizsgálódtak ellene a kínai hatóságok.