Vang Ji kínai külügyminisztert fogadja Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban, ami előkészítheti Hszi Csin-ping kínai elnök és Biden novemberi találkozóját.

A kínai diplomata washingtoni látogatása során találkozik amerikai kollégájával, Antony Blinkennel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és azután érkezik az országba, hogy Hszi levélben szólított fel a kétoldalú kapcsolatok stabilizálására. 

(FILES) US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. China's top diplomat will pay a rare visit to Washington this week, the United States announced October 23, 2023, paving the way for a potential visit by President Xi Jinping aimed at keeping tensions in check. Foreign Minister Wang Yi, the highest-ranking Chinese official in the US capital in nearly five years, will visit from October 26 through October 28 against a backdrop of friction over trade, Ukraine, the Middle East, Taiwan and China's assertive actions at sea near the Philippines. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP)

Hszi és Biden az ázsiai és csendes-óceáni országok november 11–17. közötti, San Franciscó-i csúcsán találkozhat.

Biden hónapok óta jelzi, hogy reméli, találkozhat kínai kollégájával az ősszel, ám Peking egyelőre nem erősítette meg a találkozó tényét – idézi fel a Bloomberg. Ugyanakkor a két szuperhatalom kapcsolata idén folyamatosan javul a korábbi mélypontról, noha közben újabb kereskedelmi korlátozások is születtek időközben, a félvezetők és a kritikus nyersanyagok terén.

A múlt hónapban Vang és Sullivan Máltán egyeztettek, hogy nyitva tartsák a kommunikációs csatornákat a két ország között. A megvitatott kérdések között volt többek között Kína viszonya Oroszországgal és a Peking által Moszkvának nyújtott támogatás az Ukrajnában dúló háborúban. Vang látogatása lesz az első kínai külügyminiszteri vizit 2021 márciusa óta.