Kifejezte hajlandóságát Kína, hogy katonai kapcsolatokat fejlesszen ki az Egyesült Államokkal, miután a két ország a múlt héten megerősítette a haderejük közötti kétoldalú kommunikációs csatornák újbóli megnyitásának fontosságát. Mindez jelentősen mérsékli a két ország közötti, potenciálisan tragikus félreértések kockázatát is.

Minderről Csang Jo-hszia tábornok, Kína legfőbb nemzetvédelmi szervezete, a Központi Katonai Bizottság alelnöke beszélt a Pekingi Hsziangsan Fórum elnevezésű nemzetközi biztonságpolitikai eseményen. Elmondta, hogy Peking a kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés elve alapján képzeli el a katonai párbeszédet Washingtonnal.

U.S Gen. Peter Pace Visits Beijing
Fotó: Getty Images

A tábornok ugyanakkor 

óva intett minden olyan lépéstől, amely azt célozza, hogy Tajvan elszakadjon Kínától, ugyanis a sziget Kína alapvető érdekeinek középpontjában áll. 

Csang szerint a kínai hadsereg soha nem fogja megengedni az ilyen törekvéseket, és soha nem lesz elnéző velük szemben, mert az egy Kína elve a nemzetközi közösség egyetemes konszenzusa.

Arról is szólt – feltehetően az Egyesült Államokra utalva –, hogy bizonyos országok folyamatosan viszályt szítanak a világban, beavatkozva más országok belügyeibe. Szerinte a saját érdekek képviseletében szított viszályok számos geopolitikai problémához vezetnek.

A fórumot a koronavírus-járvány miatt négy éve először tartották meg, ám annak házigazdája, Li Sang-fu távol maradt a rendezvénytől, ugyanis a volt kínai hadügyminisztert két hete felmentették pozíciójából. Utódának személye egyelőre nem ismert, de menesztése lehetővé teszi az amerikai–kínai hadügyminiszteri találkozót, amely korábban a Lit sújtó amerikai szankciók miatt elmaradt.

Az eseményen több tucat ország katonai képviselői vesznek részt, köztük egy amerikai küldöttség is, amelyet Cynthia Carras, az amerikai védelmi minisztérium Kínáért, Tajvanért és Mongóliáért felelős főigazgatója vezet.

A kínai állami média jelentése szerint Csang a bizottság harmadik rangú tisztviselőjével, Ho Vej-donggal együtt kétoldalú megbeszéléseket is folytatott Laosz, Mongólia, Fehéroroszország, Kelet-Timor és Mianmar védelmi minisztereivel.

A múlt hét végén Washingtonba látogatott Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy előkészítse Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját, melyre november közepén kerülhet sor a csendes-óceáni térség országainak San Franciscó-i csúcstalálkozóján. Vang washingtoni útján többek között Bidennel is találkozott.