Extra

Bízhat még a Disney a Star Warsban? Ezek a sorozatok érkezhetnek az Ahsoka után

A Disney számára nem könnyű most eldönteni, hogy milyen projekteknek adjon zöld utat. Bár a rajongók általában elégedettek voltak az Ahsoka sorozattal, a platform előfizetői száma 2022 negyedik negyedéve óta folyamatosan és egyre nagyobb mértékben zsugorodik. A jelszómegosztás felszámolása akár megoldás lehet erre, de lehetséges, hogy a költségkímélés érdekében a stúdió elkaszál néhány drágább sorozatot.

A 2019-es Star Wars IX.: Skywalker kora óta a Disney látványosan visszavett a messzi, messzi galaxisból, legalábbis a nagyvásznon. Ez nem is csoda, hiszen a folyatástrilógia második részét, a Star Wars VIII.: Az utolsó Jediket legfeljebb a záródarab tudta alulmúlni. A legendás sci-fi-fantasy filmsorozat utolsó két epizódját sem a rajongók, sem a kritikusok nem szerették, ez pedig a bevételeken is meglátszott.

Ahsoka Fan Event At Disneyland
A rajongók többsége egyértelműen szerette az Ahsoka sorozatot, és várják a folytatást. Kicsit lehet izgulni, hiszen a Disney csökkenő előfizetői számai mellett esélyes, hogy valahol spórolni próbál majd a stúdió. Az Ahsoka epizódonként nagyjából 15 millió dollárból készült, a teljes széria százmillió dollárt emészthetett fel.
Fotó: Leon Bennett

Miközben a Star Wars VII.: Az ébredő Erő több mint 936 millió dolláros bevételt tudott elérni, addig a nyolcadik részre már csak 620 millió dollárt szántak a nézők, majd a kilencedik fejezet már csak 532 millió dollárt termelt. A rendkívül negatív tendenciát a Disney számos rossz döntése alapozta meg, ami azzal kezdődött, hogy a régóta várt folytatástrilógiát nem egy átfogó forgatókönyv megírása után kezdték el, hanem a stúdió részről részre írta a scripteket. Ezt követően a három filmet három külön rendezőre bízták, akik közül J. J. Abrams és Rian Johnson teljesen máshogy képzelte el a filmek világát, az eredetileg a kilencedik epizóddal megbízott Colin Trevorrow-ról pedig ki sem derült, hogy milyen víziója van a filmet illetően, mivel a Disney a nyolcadik rész bukása után kirúgta, és ismét Abrams kezébe adta a gyeplőt.

Hosszan lehetne még sorolni a Disney hibáit a folytatástrilógia kapcsán, de azt is látni kell, hogy a Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke által felügyelt mozifilmek mellett a stúdión belül működik a Star Warsnak egy másik vonala, a Dave Filoni által vezetett sorozatgyártásért felelős részleg.

Dave Filoni igazi rajongója a messzi, messzi galaxis világának, illetve 2012-ben, amikor a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, őt tartották George Lucas örökösének a franchise élén. Filoni első Star Wars-projektje a 2008-as Star Wars: A klónok háborúja című animációs film volt, amit az ugyanezen a néven futó animációs sorozat követett. A Disney-akvizíció után őt bízták meg a Star Wars: Lázadók animációs sorozat elkészítésével is.

Filoni az animációs szériákat nagyjából tíz évig menedzselte, ez alatt az idő alatt pedig a Star Wars igazi szakértőjévé vált. Mivel még az akvizíció előtt kezdett el Lucas mellett dolgozni, így a világ legnagyobb fantasy franchise-ának minden rétegét ismerte, és igazi odaadással tudott a munkáin dolgozni. Emellett Filoni remekül értett a karakterépítéshez és a világ tágításához is, ennek köszönhetően pedig számos remek történettel lettek gazdagabbak a Star Wars-rajongók, valamint olyan közönségkedvenc karakterekkel is, mint Ahsoka.

Dave Filoni
Dave FiloniDave FiloniDave Filoni, Director: du film d'animation Star Wars: The Clone Wars Year : 2008 - USA.WARNING: It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented on images (Photo by DR / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)
Dave Filoni. Fotó: AFP

Ahsoka Tano karakterét George Lucas találta ki még a 2000-es években. Ő bízta meg Filonit és csapatát a Klónok háborúja animációs sorozat tervezésekor, hogy alkossák meg a szériához Anakin Skywalker tanítványát. Mivel az addigi filmekben egy szó sem esett róla, hogy Anakinnak tanítványa lett volna, így a kreatívok bajban voltak, amikor a történetbe kellett integrálni a karaktert, de végül hosszú évek munkája után Ahsoka a Star Wars egy központi karaktere lett, valamint igazi közönségkedvenc.

Miután Ahsoka felbukkant a szintén Filoni által felügyelt A Mandalóri sorozatban Rosario Dawson megformálásában, egyértelmű volt, hogy a karakter saját filmet vagy sorozatot kap. Mivel azóta a Skywalker kora bukása miatt a filmes vonalat jegeli a Disney, evidens volt, hogy a feladatot Filoni és csapata kapja, hogy álmodjanak meg egy történetet Ahsokának.

Élő szereplős feldolgozást kap az elmúlt évek egyik legsikeresebb videójátéka, a Cyberpunk 2077

A lengyel videójáték-fejlesztő csapat, a CD Projekt Red bejelentette, hogy élő szereplős feldolgozást készít a Cyberpunk 2077 című sikerjátékához. A lengyel cég kreatívjai az Anonymous Content filmes céggel közösen készítik majd az adaptációt, amely valószínűleg sorozat lesz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a készülő adaptációban szerepelni fog-e Keanu Reeves vagy Idris Elba.

Az élő szereplős Ahsoka sorozat a Star Wars: Lázadók eseményeit viszi tovább, kronológiai sorrendben pedig a Star Wars VI.: A Jedi visszatér után, nagyjából az A Mandalóri harmadik évadával párhuzamosan játszódik. 

Mennyire volt sikeres az Ahsoka?

A rajongókat és a kritikusokat is megnyerte magának a sorozat. Az Ahsoka az ötödik élő szereplős Disney-sorozat a Star Wars világában. A Mandalori és az Andor egyaránt nagy siker lett, az Obi-Wan Kenobi és a Boba Fett könyve viszont már megosztotta a rajongókat. Az Ahsoka egyértelműen a jobb alkotások közé tartozik.

Hollywood Exteriors And Landmarks - 2023HOLLYWOOD, CALIFORNIA - AUGUST 03: A Disney+ billboard campaign near Hollywood & Highland promotes the new Star Wars flagship show 'Ahsoka' on August 03, 2023 in Hollywood, California.  (Photo by AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)
Fotó: AaronP / Bauer-Griffin

Arról nehéz nyilatkozni, hogy anyagilag megtérült-e a széria, mivel a streamingplatformokon nem lehet bevételi adatokat mérni. Az Ahsoka nagyjából százmillió dollárból készülhetett, 

epizódonként körülbelül 15 millió dollárt szánhatott rá a Disney. 

Ez hasonló költségvetés, mint amiből az A Mandalóri-évadok készültek.

Mikor jön az Ahsoka 2. évada?

Az Ahsoka második évada nagy valószínűséggel megvalósul, de még nem történt hivatalos bejelentés. A nyolcrészes szériát viszont egyértelműen nem zárták le, számos nyitott kérdést hagytak Filoniék az utolsó részben, így egyértelműen folytatásban gondolkoztak. Ehhez valószínűleg már csak a Disney jóváhagyása kell, azonban az egeres cégnek át kell gondolnia a következő sorozatokat, mivel az utóbbi hónapokban apad a streaming előfizetőinek száma.

Star Wars Celebration 2023 Ahsoka Panel
Fotó: Kate Green

Filoni korábban arról beszélt, hogy az A Mandalori és az Ahsoka sorozatot egy közös lezárásban akarja kicsúcsosítani, ami egy mozifilm lenne a két széria egybegyúrásával. Ezt a mozifilmet 2026–2027 környékén szeretné moziba küldeni, így vélhetően az Ahsoka sorozat addig meg fog jelenni.

Milyen Star Wars-sorozatok érkeznek?

Az Ahsoka 2. évada mellett vannak még megígért Star Wars-tartalmak a Disney tarsolyában. Az ígéretek szerint még 2023-ban felkerül a Disney+ platformra a Skeleton Crew című sorozat, amelynek egyik főszereplője Jude Law lesz. Egyelőre annyit lehet tudni a sorozatról, hogy négy gyerekről fog szólni, akik elvesznek a galaxisban, és különböző kalandokon keresztül próbálnak haza jutni. Jude Law egy Erő-használó karaktert alakít majd.

Biztosan érkezik az A Mandalóri negyedik évada, viszont a megjelenésről még semmit nem közölt a Disney.

Érkezik majd 2024-ben egy igazán rejtélyes Star Wars-sorozat, a The Acolyte. A széria a Disney+-ra készül, és szakítva az eddigi hagyományokkal, több ezer évre eltávolodik az eddig ismert eseményektől. A hírek szerint a The Acolyte 2000 évvel A baljós árnyak előtt játszódik majd, a Köztársaság fénykora időszakában. A Star Warsnak ezt az ősi korszakát eddig csak regényekben, képregényekben és egyes videójátékokban ismerhették meg a rajongók.

 

Ahsoka Star Wars Disney mozaik
Kapcsolódó cikkek