Tajvan békés együttélésre törekszik Pekinggel, céljuk a szabad és korlátozások nélküli együttműködés. Caj Jing-ven tajvani elnök kedden tartott beszédében azt is leszögezte, hogy a sziget az elkövetkező generációk során is demokratikus marad.

Taiwan President Tsai Ing-wen speaks during the national day in front of the Presidential Office in Taipei on October 10, 2023. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Fotó: SAM YEH

Peking Kína részének tekinti Tajvant az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és

rendszeresen hangot ad annak a szándékának – beleértve a Tajvan közelében tartott két nagyszabású hadgyakorlatot augusztusban –, hogy szükség esetén erővel kényszerítse ki az újraegyesítést.

Caj tajvani elnök többször is felajánlotta a párbeszédet, de Kína elutasította a törekvéseket, mert szeparatistának tekinti az elnököt. A tajvani elnöki hivatal előtt tartott beszédében Caj azt mondta, hogy a sziget iránti nemzetközi támogatás ereje „soha nem látott magasságokba” emelkedett.

Ma már magabiztosan és határozottan nézhetünk szembe a világgal, ezért nyugodtan és magabiztosan nézhetünk szembe Kínával is, megteremtve ezzel a békés együttélés és a Tajvani-szoroson túli jövőbeni fejlődés feltételeit

– tette hozzá a tajvani elnök.

Biden szerint most nem valószínű, hogy Kína megtámadná Tajvant

Joe Biden amerikai elnök szerint Kína közelmúltbeli gazdasági hanyatlása csökkentheti Peking Tajvan megszállására irányuló hajlandóságát. Hozzátette: Kína több gazdasági gonddal is küzd, amely egyebek mellett a globális növekedés lassulásával, illetve a helyi vezetés elmúlt időszakban követett politikájával is magyarázható.

Caj azt is közölte, hogy kötelessége Tajvan szuverenitásának és demokratikus, szabad életmódjának megvédése, ezért „szabad, korlátlan és tehermentes együttműködésre” törekszik Tajvan és Kína népe között. Hozzátette, hogy a Tajvan és Kína közötti nézeteltéréseket békésen kell megoldani, a status quo fenntartása pedig létfontosságú a béke biztosításához.

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága tajvani ügyekért felelős irodája egyelőre nem fűzött megjegyzést Caj kijelentéseihez.