Miután elismerte a terhére rótt adócsalási vádat, tizenhét hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Bernie Ecclestone-t, a Forma–1 korábbi jogtulajdonosát. Korábban tagadta a vádakat a 92 éves üzletember.

A milliárdos pere eredetileg novemberben kezdődött volna, ám miután a kezdeti tagadás után beismerte bűneit, az angol–walesi büntetőjog alapján a bíróság külön büntetőper nélkül is ítéletet hozhatott.

Fotó: AFP

A brit adó- és vámhivatal elől (HMRC) többek között egy 400 millió fontos (közel 180 milliárd forintos) vagyonrészt titkolt el Ecclestone, 

amit egy szingapúri vagyonalapban tartott.

A vizsgálat azután indult meg az egykori Forma–1-vezér ellen, miután 2015-ben közölte az adóhatósággal, hogy Nagy-Britannián kívül sehol nincs olyan letétbe helyezett vagyoneszköz, amelynek bármilyen formában ő lenne a kedvezményezettje.

A vád szerint Ecclestone tudatosan közölt valótlan vagy félrevezető információt az adóhatósággal. A felfüggesztett börtönbüntetés mellett a milliárdos vállalta 653 millió font (292 milliárd forint) megtérítését az adóhivatalnak elmaradt adók és adóvétségért kiszabott bírság formájában.