Amerikai cégekkel szerződött információtechnológiai munkások ezrei évek óta titokban több millió dollárt küldtek bérükből Észak-Koreának, hogy finanszírozzák ezzel a ballisztikus rakéta programját – közölték a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium illetékesei. Az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) arról számolt be, hogy több ezer IT távmunkás segített finanszírozni Észak-Korea fegyverkezési programját. A nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-koreai kormány küldte a munkásokat, hogy hamis személyazonossággal dolgozzanak amerikai cégeknek Kínából és Oroszországból, majd a fizetésük egy részét küldjék haza.

Federal Bureau of Investigation (FBI) headquarters building
Fotó: AFP

Az FBI és a DOJ szerint a szóban forgó IT munkások az észak-koreai kormánynak küldték a bérük egy részét, amelyet fegyverkezési célokra költöttek. Az állítás szerint az észak-koreai kormány kiképzett, majd megbízott dolgozókat azzal, hogy helyezkedjenek el amerikai cégeknél távmunkásokként főleg Kína és Oroszország területén – írja az AP News.

Jay Greenberg különleges ügynök szerint

azok a vállalatok, akik szabadúszó IT munkásokat alkalmazott, valószínűleg olyan embert alkalmazott, aki egy megtévesztésben vettek részt. Bizonyos esetekben ezek a dolgozók még a számítógépes rendszerekbe is beszivárogtak és információkat loptak az észak-koreai kormánynak.

Az FBI szerint nem csak Államok-szerte szerződtek hamis személyazonossággal az észak-koreai munkások, hanem más országokban is. A szövetségi hatóságok szerint 1,5 millió dollárt foglaltak le, valamint 17 domain nevet, amelyek részesei a még zajló nyomozásnak.

Az FBI és a DOJ szerint ez a fajta csalás olyan gyakori, hogy a vállalatoknak kifejezetten figyelmesnek kell lenniük a távmunkások alkalmazásakor, megerősítve a személyazonosságokat, valamint, hogy az interjúkon legalább lássák az alany arcát.

Alkotmányba foglalta atomfegyverprogramját Észak-Korea

A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Az érintett távmunkások több millió dollárt küldtek évente Észak-Koreának, amelyből csak gyarapodtak a fegyverkezési programok. Az FBI nem nevezte meg az érintett cégeket, sem azt, hogy hogyan jutott tudomásukra a csalás, de azt elmondták, hogy már egy ideje tudnak az ügyről.

Még 2022-ben történt egy felszólítás, amelyben az amerikai kormány figyelmeztette a vállalatokat, hogy észak-koreai munkások szivároghatnak be hozzájuk, más nemzetiségűnek vallva magukat.