Megkezdődött Ausztráliában a szavazás az őslakosok alkotmányos elismerését célzó alaptörvény-módosításról. Az ausztrál választási bizottság adatai szerint az ország több mint 17,6 millió felnőtt lakosa alkothat véleményt.

Fotó: AFP

A tervek szerint valamivel több mint 11,5 millió választó szavazhat szombaton, míg 4 millió ausztrál már leadta voksát az előrehozott szavazás során, további 2 millióan pedig levélben küldték el szavazatukat.

Az előzetes adatokat közép-európai idő szerint szombat késő este, a hivatalos eredményt várhatóan október 27-én teszik közzé. Amennyiben a többég igennel szavaz, állandó testületet hoznának létre számukra, amely tanácsot adna a kormánynak.

A legutóbbi 1999-es népszavazás arra irányult, hogy átalakítsák-e az államformát monarchiáról parlamentáris köztársasággá, de a szavazók csaknem 55 százaléka elutasította a változtatást. Az országban az első népszavazást 1906 novemberében tartották, akkor a résztvevők döntő többsége, 82,65 százaléka támogatta azt a javaslatot, hogy a parlament mindkét házát egyidejűleg válasszák.

Az Australian Broadcasting Corporation (ABC) szerint Ausztrália legnépesebb állama, Új-Dél-Wales, Tasmania és Dél-Ausztrália eddig nemmel szavazott az alaptörvény-módosításra.