Közélet

Az izraeli háború 17. napja - A Hamász gázai és a Hezbollah libanoni katonai célpontjait lőtte Izrael

Izreal: nem lesz tűzszünet annak ellenére sem, hogy megkezdődtek a tárgyalások a túszok kiszabadításáról.

Izrael az ország déli részén az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai, északon pedig a síita Hezbollah milícia libanoni katonai célpontjait lőtte vasárnap és hétfőre virradóan - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.
A Gázai övezet határvidékén az izraeli egységek a harcok következő szakaszára készülnek. Eközben vasárnap egy, a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütésben páncéltörő rakétával az iszlamisták megölték az izraeli hadsereg egyik katonáját. A rajtaütés célja az elrabolt és eltűnt személyekkel kapcsolatos információk gyűjtése volt. 

Al-Ansar Mosque after Israeli Airstrike
Fotó: Middle East Images via AFP

Izraelben vasárnap letartóztattak egy terroristát, aki részt vett az október 7-i mészárlásban és azóta bujkált.
A gázai Al-Aksza Kórház igazgatója azt közölte, hogy az övezet harminc kórháza közül legalább hétnek le kellett állnia áram-, víz- és orvosi berendezések hiánya miatt.
 

Vasárnap este újabb tizennégy teherautó szállított humanitárius felszerelést gázába, de üzemanyagot nem vittek. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint "Izrael nem nyújt humanitárius segélyt Gázának, és megakadályozza, hogy másoktól felügyelet nélkül szállítsanak utánpótlást", ugyanakkor a Joe Biden amerikai elnökkel született megállapodás értelmében engedélyezik segélyek érkezését Egyiptom irányából.


 

Izraeli háború: egyetlen átengedett segélyszállítmány nagyon kevés a katasztrófa elkerüléséhez

A kairói békecsúcs felszólalói szerint a nemzetközi humanitárius jogot háborús körülmények között is be kell tartani.

Az Al Jazeera pánarab hírtelevízió mintegy harminc halottról számolt be a dzsabáliai katonai célpontok elleni támadásban, amelyet az izraeli légierő néhány órával a humanitárius segélyszállító teherautók érkezése után hajtott végre.
A szaúd-arábiai Al-Arabija csatorna szerint az izraeli hadsereg huszonöt gázai kórház evakuálását kérte. A palesztinoktól származó értesülések szerint az izraeli erők három kórház környékét lőtték a Gázai övezetben.
Éjszaka a libanoni határon is voltak katonai műveletek, Izrael egyebek mellett meghiúsította, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétával mérjen csapást a határ melletti Slomi falura.

Ferenc pápa az izraeli háborúról: „Álljatok le!”

A katolikus egyházfő a béke követelésén túl kérte a túszok szabadon engedését is.


Előzőleg  az északi határon egy másik támadásra készülő osztagot is megtámadtak. Egy napon belül összesen nyolc rakétakilövő csoportot, valamint egy katonai posztot, és egy Hezbollah megfigyelőállomást számolt fel Izrael.  Egy magas rangú izraeli tisztviselő kijelentette a CNN-nek: nem lesz tűzszünet annak ellenére sem, hogy megkezdődtek a tárgyalások a több mint kétszáz, október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz kiszabadításáról.

Az izraeli háború fontosabb vasánapi híreit itt olvashatja.

19:55

Borrell: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de a jognak megvannak a korlátai - Humanitárius szünetre van szükség

Az európai uniós tagállamok alapvető konszenzusra jutottak arra vonatkozólag, hogy "humanitárius szünetet" kell elrendelni Gázában, hogy a segélyek eljuthassanak a palesztinok lakta övezetbe, a folyamatos katonai akciók kockázata nélkül - jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Luxembourgban.

16:36

Mentegetődzik a The New York Times a gázai kórháztragédia tudósítása miatt

Túlságosan támaszkodott a Hamásztól származó információkra a véres gázai kórháztragédiáról szóló első híradás a The New York Timesban – erről tett közzé magyarázkodó cikket a mértékadó amerikai liberális lap szerkesztősége. Kiderült, egész más volt a történet, mint elsőre bemutatták.

14:55

Greta Thunberget az iskolai tankönyvekből is kitiltotta az izraeli kormány

Izrael minden utalást eltávolít Greta Thunberg svéd klímaaktivista munkásságára az iskolai tankönyvekből, miután szerintük annak Palesztinát támogató üzenetei miatt többé nem lehet „a fiatalok példaképe” – írta a Livemint.

13:38

Újabb iráni fenyegetés: Izrael megfizet, ha nem hagy fel a gázai atrocitásokkal

Ali Fadavi, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese hétfőn, a Teheráni Egyetemen tartott előadásában úgy fogalmazott, hogy ha szükséges, és megadják rá a parancsot, Irán habozás nélkül rakétákat lőhet ki Haifára, Észak-Izrael legnagyobb, 270 ezer lakosú városára.

Fadavit az előadása során arról is kérdezték, hogy Irán indítana- e közvetlen akciót. A politikus elmondta, ugyan nincs tervben közvetlen támadás, ám ha szükséges, elindítják a rakétákat.

12:24

Izraeli háború: bíznak a diplomácia erejében a piacok - Csökkenésnek indult az olaj ára

Az olajárak több mint 1 dollárral estek hétfőn, miután az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport közötti konfliktus megfékezésére irányuló diplomáciai tárgyalások hatására enyhültek az ellátási zavarokkal kapcsolatos aggodalmak.

12:09

A túszok kiszabadításáról és a gázai hadműveletről tárgyalt Biden és Netanjahu

A Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök - jelentette az izraeli média.

11:48

Borrell: A humanitárius katasztrófa elkerülése a tét Gázában

Az a legfontosabb most, hogy felhívjuk a figyelmet a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságára a Gázai övezetbe – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn. Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően kiemelte, hogy fel kell lépni a túszok szabadon bocsátásáért, mindent meg kell tenni a kialakult helyzet elmérgesedésének elkerüléséért.

09:42

Izraeli háború: Kiállnak Izrael mellett a nagyhatalmak

Támogatásukról biztosították Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban, és a nemzetközi jog betartására szólítottak fel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada vezetői hétfői közös nyilatkozatukban.

Gázai övezet izraeli háború segély Hezbollah izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek