Közélet

Az orosz–ukrán háború 588. napja – friss hírek

Oroszország gyakorlatilag egész Ukrajnában légicsapásokat hajtott végre az elmúlt napon. Az ukránok csak Herszon megyéből száz támadást jeleztek. Országszerte sok a sérült, de csak egy halálesetről tudni. Kijev szerint Moszkva szándékosan polgári létesítményeket, iskolákat és lakónegyedeket támadott.

Az orosz csapatok az elmúlt egy napban Ukrajna kilenc megyéjében is támadást hajtottak végre. Egy civil meghalt, és legalább 24-en megsebesültek. Csak Herszon megyét száz csapás érte, az elhunyt civil is idevalósi volt.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARUkrainian members of the OPFOR (opposing force) battalion ride on top of an armoured personnel carrier as they take part in a military training in the Donetsk region on September 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: AFP

Donyeck megyében hét, Illinivkában három, Visnyevében szintén három és Avdiivkában egy ember sebesült meg. Harkiv megyében egy 83 éves nő sérült meg, amikor az oroszok légicsapást hajtottak végre Szumi ellen. Heszonban 16 szorultak ellátásra.

Egy ukrán tisztviselő szerint Oroszország szándékosan lakónegyedeket, iskolákat, gyógyszertárakat, templomokat és más polgári létesítményeket vett célba.

Támadás érte Csernyihiv, Dnyipropetrovszk, Luhanszk, Mikolajiv, és Zaporizzsija megyéket is, de ezekről a helyekről nem érkezett hír áldozatokról.

Miközben Ukrajna szerint az oroszok gyakorlatilag az egész országot lebombázták, addig Moszkva pont Kijev dróntámadásairól közölt információkat. Az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáját közölte, hogy október 4-én éjszaka 31 ukrán drónt lőttek le Oroszország felett. A pilóta nélküli repülők Belgorod, Brjanszk és Kurszk megyéket támadták. Áldozatokról nem érkezett hír, de állítólag az ukránoknak sikerült kárt tenni a polgári infrastruktúrában.

Nyugati alkatrészekkel vannak telepakolva az Ukrajnában lezuhant orosz drónok

Ukrán oknyomozó újságírók bizonyítékot találtak rá, hogy Oroszország Nyugatról beszerzett alkatrészekkel építi az Ukrajnában bevetett katonai drónokat. Egy Ptero felderítő drón vizsgálatából kiderült, hogy az alkatrészeit az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban gyártották. Egy ukrán katonai szakértő szerint Oroszország nem tudná fenntartani a drónterrort, ha Nyugatról nem kapna hozzá modern alkatrészeket.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az orosz légierő megakadályozta, hogy a kijevi erők beszivárogjanak a Krím félszigetre a Tarkhankut-foknál. Az elmúlt hetekben az oroszok egyre többször tájékoztatnak arról, hogy az ukránok Oroszország területén hajtanak végre dróntámadásokat. Kijev ezeket az akciókat nem vállalja magára.

 

16:07

Pénzt kap Oroszországból az OTP

Az OTP orosz leánybankja 40 milliárd forint osztalékot fizet, amelyet a magyar pénzintézet ki is hozhat az országból.

16:05

A háború ellenére is pörög az orosz szolgáltató szektor

Ugyan az orosz–ukrán háború miatt az orosz cégek exporttevékenysége nehézségekbe ütközik, de az új exportmegrendelések már az ötödik egymást követő hónapban növekedtek, méghozzá az elmúlt kilenc évben a leggyorsabb ütemben a nyilvántartás szerint.

16:03

Európa kezd kifogyni a lőszerből, mert mindent Ukrajnába küldött

Kifogynak az európai országok a lőszerből, ezért veszélybe kerül Ukrajna támogatása. A nyugati szövetségesek szinte már minden elérhető töltényt elküldtek Kijevnek. A NATO arra figyelmeztet, hogy Oroszország azonnal megnyeri a háborút, ha leállnak a segélyszállítmányok. Ezért azt kéri az európai országoktól, hogy fokozzák a fegyvergyártást.

Ukrajna Oroszország dróntámadás
Kapcsolódó cikkek