Közélet

Nyugati alkatrészekkel vannak telepakolva az Ukrajnában lezuhant orosz drónok

Ukrán oknyomozó újságírók bizonyítékot találtak rá, hogy Oroszország Nyugatról beszerzett alkatrészekkel építi az Ukrajnában bevetett katonai drónokat. Egy Ptero felderítő drón vizsgálatából kiderült, hogy az alkatrészeit az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban gyártották. Egy ukrán katonai szakértő szerint Oroszország nem tudná fenntartani a drónterrort, ha Nyugatról nem kapna hozzá modern alkatrészeket.

Az ukrán légierő által lelőtt orosz Ptero felderítő drón tele volt nyugati alkatrészekkel – derítette ki a Trap Aggressor nevű ukrán oknyomozó újságírókból álló csapat. Sikerült hozzájutniuk a lezuhant drón roncsaihoz, és egyesével azonosították a benne lévő alkatrészeket. A Ptero többségében olyan elemekből épült össze, amelyeket az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban gyártottak.

Return appeal for foreign deployment of the Air Force27 July 2023, Schleswig-Holstein, Jagel: A mockup of a Heron 1 drone stands in a hangar at NATO's Schleswig/Jagel Air Base during a return roll call. The German Air Force honored the end of the deployment of the Heron 1 unmanned reconnaissance system abroad with a return roll call Thursday. It was deployed in Afghanistan and Mali to protect soldiers. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A drónt az orosz AFM-Servers magáncég gyártotta. Az eszköz navigációs rendszerét egy amerikai cég, az Iridium Satellite terméke. A Trap Aggressor a kereskedelmi adatokat visszafejtve jött rá, hogy az Iridium Satellite orosz leányvállalata az anyacégtől, közvetlenül az Egyesült Államokból importálta a lelőtt drónban lévő műszert, még 2022 októberében – számolt be róla a Kyiv Independent. Ekkor az ukrajnai háború már kilencedik hónapja tartott. 

A moszkvai leányvállalat az oknyomozó újságírók szerint a mai napig működik és biztosít műholdas kommunikációs szolgáltatást az orosz hadseregnek.

A Trap Aggressort a jelentésének közzététele után megkereste az amerikai Iridium, és kijelentették, hogy nem engedik, hogy a technológiájukat orosz drónokhoz használják, illetve betartják a nyugati szankciókat.

Egy ukrán katonai szakértő szerint az orosz hadsereg képtelen lenne fenntartani a taktikája gerincét dróncsapásokat, ha Nyugatról nem tudna továbbra is alkatrészeket beszerezni.

Titkos orosz kiképzőtáborokra bukkantak az újságírók

Több mint két tucat orosz kiképzőtábor lehet Dél-Ukrajna oroszok által megszállt területein, illetve a Krím félszigeten – erről az ukrán Center for Investigative Journalism adott ki jelentést.

Az oknyomozó újságírók műholdfelvételeket, az orosz közösségi médiában közzétett posztokat, illetve katonai jelentéseket vetettek össze. Ezek alapján nagyjából meg tudtak jelölni olyan pontokat, ahol az oroszok katonai kiképzőtáborokat működtetnek. A jelentés szerint ezek egy része még az orosz–ukrán háború előtt épülhetett.

Az összegyűjtött anyagok alapján az újságírók arra jutottak, hogy a létesítmények bővülnek, illetve a kiképzések egyre intenzívebben zajlanak.

 

dróncsapás Ptero Trap Aggressor orosz kiképzőtábor orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek