Közélet

Azonnali tűzszünetet sürget Oroszország és az Arab Liga

Egyiptom szerint azonban nagyon nehéz közvetíteni a jelenlegi helyzetben.

Az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban tűzszünetre szólít fel Oroszország és az Arab Liga – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta Ahmed Abul Geitet, a liga főtitkárát.

Az orosz külügyminiszter szerint az erőszak elfogadhatatlan, ezért mind a Liga, mind Oroszország a harci cselekmények beszüntetésére és tárgyalásokra szólít fel. Mindemellett Moszkva az Izrael elleni támadást elítélő nyugati országoktól elvárja, hogy ők is szólítsanak fel a harci cselekmények leállítására. Azonban szerinte 

ezen országok álláspontja kérdéseket vet fel, mert azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek győznie kell.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint press conference with Arab League Secretary-General following their talks in Moscow on October 9, 2023. (Photo by SERGEI ILNITSKY / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz diplomácia vezetője továbbá a konfliktus példátlan kiéleződését a jelenlegi status quo életképtelenségének bizonyítékaként írta le, ami jelzi, hogy a közel-keleti helyzet rendezéséhez szükség van a palesztin probléma rendezésére a kétállami formula alapján. Kifogásolta, hogy a nyugati országok részéről ennek érdekében nem történnek erőfeszítések.

Lavrov szerint a regionális helyzet átfogó javításában az Arab Liga kulcsszerepet játszhat, elősegítve a gyakorlati lépéseket egy olyan palesztin állam létrehozására, amely az ENSZ határozataiban foglaltaknak megfelelően Izrael mellett él. Egy biztonságos és normális jó szomszédi viszony a legmegbízhatóbb módja az időről időre fellángoló problémák megoldásának.

Ahmed Abul Geit hangsúlyozta, hogy az Arab Liga  elutasítja az erőszakot a palesztin–izraeli konfliktus mindkét oldalán, és egyetértéséről biztosította Lavrovot az izraeliek és a palesztinok közötti azonnali tűzszünetre vonatkozó megállapodás fontosságáról és szükségességéről.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig azt közölte, hogy 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi, hogy felvegye a kapcsolatot Izrael és a Palesztin Hatóság legfelsőbb vezetésével, de szükség esetén ezt gyorsan meg lehetne szervezni. 

Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az Ukrajnában zajló háború egy önálló folyamat, ahol minden a terveknek megfelelően halad. Mindezzel kapcsolatban Lavrov viszont kifejtette, hogy ha az ukrán hadszíntéren kevesebb lesz a nyugati fegyver, úgy az orosz erők valószínűleg gyorsabban hajtják végre a Putyin által kitűzött feladatokat.

Peszkov azzal kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba, hogy a konfliktus eszkalálódása milyen hatással lesz Moszkva és a Hamász kapcsolataira. Lavrov tavaly Moszkvában fogadta Iszmail Haníjét, a Hamász Politikai Hivatalának elnökét. Ekkor az orosz külügyminiszter a palesztin nemzeti egység mielőbbi helyreállításának fontosságát hangsúlyozta.

A tel-avivi orosz nagykövet, Anatolij Viktorov a Rosszija 24 hírtelevíziónak hétfőn azt mondta, hogy az orosz állampolgárok jelenleg egyénileg hagyják el Izraelt, amire egyelőre van lehetőség, de nem zárta ki azt sem, hogy a helyzet rosszabbodása esetén Moszkva radikális lépéseket tehet. 

Egyiptomi biztonsági források pedig arról számoltak be, hogy Kairó szoros kapcsolatban áll Izraellel és a Hamász iszlamista szervezettel a harcok súlyosbodásának megakadályozása érdekében és a túszul ejtett izraeliek épségének biztosításáért.

A névtelenül nyilatkozó biztonsági tisztviselők szerint Egyiptom Izraelt önmérsékletre szólította fel, a Hamászt pedig arra, hogy szavatolja a túszul ejtett emberek biztonságát. Mindemellett meglátásuk szerint a jelenlegi helyzetben nehéz lenne közvetíteni a két fél között. Egyiptom korábbi konfliktusok alatt is közvetítőként lépett fel.

A harcok kezdete óta mintegy hétezer izraeli turista tért vissza a Sínai-félszigetről Izraelbe, a Vörös Félhold pedig segélyt küldött a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

 

Lavrov Izrael Arab Liga Hamász
Kapcsolódó cikkek