Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA volt elnöke kapta idén a gróf Batthyány Lajos-díjat, a mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat pedig Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő vehette át a Magyar Batthyány Alapítvány pénteki budapesti eseményén, a Fiumei úti sírkertben. A Magyar Batthyány Alapítvány idén negyedik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított díjakat.

TORDAI Teri; VIZI E. SzilveszterBudapest, 2023. október 6.
A gróf Batthyány Lajos-díj idei kitüntetettje, Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA egykori elnöke és a gróf Zichy Antónia-díjjal kitüntetett Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész a Magyar Batthyány Alapítvány díjainak átadásán az aradi vértanúk emléknapján a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 2023. október 6-án.
MTI/Soós Lajos
Vizi E. Szilvesztert, az MTA volt elnökét és Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt díjazták. 
Fotó: Soós Lajos

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett eseményen részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára is, aki méltatta a díjazottakat: 

Vannak olyan örökösök, akik méltók dicső hazánk javaira. Akik életüket és munkásságukat annak szentelték, hogy a kapott kincset gyarapítsák, a tudást a köz javára használják, a hitet pedig megerősítsék. Őket jutalmazzuk ma.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke kiemelte, hogy olyan személyek kaphatnak díjat, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. Ezzel pedig a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerességét és nemzetközi elismertségét is erősítik.

A díjátadás fővédnöke, Balog Zoltán református püspök írásban köszöntötte a díjazottakat. Tordai Terit rajongott színésznőként olyan művésznek jellemezte, aki rendíthetetlen alázattal szolgálta és szolgálja a magyar nyelvet, a magyar és az egyetemes színház- és filmművészetet, a kultúrát. A püspök méltatta Vizi E. Szilvesztert is. Mint írta, ő az a tudós, aki tudja, hogy a mindentudás nem egyéni privilégium, hanem olyan isteni adomány, amely csak akkor éri el célját, ha másokkal megosztjuk.

Az alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat, ezúttal Duray Miklós (1945–2022) felvidéki magyar politikus, író, valamint Csilla von Boeselager (1941–1994) magyar származású vegyész, marketingszakember részére.

Az eseményen, Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából, kiemelt elismerésként emléklapot kapott Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora, Faigl Ilona főorvos, Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke, Meskó Zsolt író, rendező, Gyürki László pápai prelátus, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Latorcai Csaba államtitkár és Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyés püspöke.