Közélet

Balog Zoltán református püspök lett

A volt emberi erőforrások minisztere 1983-ban kezdte lelkészi szolgálatát.

Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület – közölte a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

Az egyházkerületi főgondnoki tisztséget az újraválasztott Veres Sándor tölti be. Megbízatásuk hat évre szól.

Az egyházkerületi választáson két püspökjelölt indult. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora a szavazatok 33 százalékát, 99 szavazatot, míg Balog Zoltán, korábbi emberierőforrás-miniszter, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora a szavazatok 67 százalékát, 200 szavazatot kapott a presbitériumoktól – olvasható a közleményben.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az egyházkerület főgondnoki tisztére a hivatalban lévő Veres Sándort, valamint Kovács Levente egyetemi tanárt, a Bankszövetség főtitkárát jelölték. Veres Sándor a szavazatok 67 százalékát, 197 szavazatot, Kovács Levente a szavazatok 33 százalékát, 103 szavazatot kapott. A Dunamelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, Szabó István három cikluson, 18 éven keresztül vezette az egyházkerületet.

Balog Zoltán 1983-ban Maglódon és szórványgyülekezeteiben kezdte lelkészi szolgálatát, később egyházpolitikai tanácsadóként, majd miniszterelnöki főtanácsadóként is dolgozott. 2006-tól 12 évig szüneteltette lelkészi szolgálatát, mert országgyűlési képviselővé választottak. 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára,

2012 és 2018 között az emberi erőforrások minisztere volt.

református püspök Balog Zoltán Emmi református egyház Fidesz Dunamelléki Református Egyházkerület
Kapcsolódó cikkek