Közélet

DJ Wegha után a Fővárosi Nagycirkusz artistáit is úgy kellett kimenekíteni Izraelből

A Fővárosi Nagycirkusz négy művésze, Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát Izraelben tartózkodott szombaton, amikor a Hamász támadása elkezdődött. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Külügyminisztérium segítségével sikerült kihozni a művészeket, akárcsak a szombaton lerohant Nova Fesztiválon részt vevő Tóth Andrást is.

„Háború, kimenekítés – sikeresen hazatértek Izraelből artistáink!” – számolt be róla közösségi oldalán a Fővárosi Nagycirkusz, melynek a szombaton kezdődő események kapcsán gyors intézkedésre volt szükség. A háború kitörését követően eltörölték a repülőjáratokat, ezért az ott tartózkodó magyar művészeknek óvóhelyen kellett tölteniük az éjszakát. A poszt szerint Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát nehéz órákat élt meg.

Fővárosi Nagycirkusz
artisták, reptér, kimentés, izrael, támadás
Hazahozták Izraelből a Fővárosi Nagycirkusz négy művészét.
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz / Facebook

A bejegyzés kiemeli: a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ azonnal segítségükre sietett, miközben a Külügyminisztérium is bejelentést tett és konzuli segítséget kért a négy honfitársunknak, utóbbi ráadásul mentesítő járatot indított a régióból az Izraelben ragadt négy magyar művész számára. Az artisták által készített képeken jól látszik, milyen közel voltak a harcokhoz. 

Az Ozora Fesztivál főszervezőjeként is ismert Tóth András, művésznevén DJ Wegha is részt vett Izraelben a Nova Festivalon, amely a Hamász terroristáinak kiemelt célpontja volt a Gázai övezet határához közel fekvő Re’im kibuc közelében. A rendezvényen több mint 4000 ember bulizott, amikor szombat reggel, 7 óra után terroristák siklóernyőkkel hirtelen a területre repültek. Ezután rakétákkal és gépfegyverekkel lőtték a fesztiválozókat, akik közül sokat elfogtak és Palesztinába hurcoltak.

A BBC részletesen dokumentálta a fesztivál megtámadását. A tragikus események előtti utolsó felvételeken még az látszik, hogy fiatalok táncolnak a színpadok előtt. A Supernova fesztivált Dél-Izraelben rendezték meg, Gázától nagyjából 6 kilométerre. 

Egy 7 óra 22 perckor feltöltött videóban még éppen zajlik a buli, miközben a háttérben már látszanak a Vaskupola rakétavédelmi rendszer által elfogott rakéták után maradt fekete füstfelhők.

Egy nem sokkal később közzétett felvételen már hallható, hogy a zenét leállították és elkezdik kiüríteni a fesztivál területét.

Az nem világos, hogy mennyi idő telt el a rakéták kilövése és a katonák megérkezése között, szemtanúk szerint minden nagyon gyorsan történt. Az emberek az autóikhoz menekültek és a szélrózsa minden irányába menekültek. Egy szemtanú azt mondta, hogy a dzsipjükkel a mezők felé menekültek, amikor szembetalálták magukat az érkező terroristákkal.

Azt sem tudni, hogy a Hamász szándékosan támadta-e meg a Supernovát, vagy véletlenül találták meg a helyszínt. A beszámolók alapján viszont az tűnik valószínűnek, hogy a területet szervezetten vették körül és támadták meg. Egy túlélő – aki szolgált az izraeli hadseregben – azt mondta, a támadás kezdetekor már biztos volt benne, hogy a fegyveresek elzárják a fesztivál területére vezető utakat, ezért a barátaival az erdőn keresztül menekültek. Hozzátette: így sikerült kiérniük egy mezőre, ahol lőni kezdtek rájuk.

A szemtanúk mellett az autók fedélzeti kamerái is rögzítették a mészárlást.

Emiatt több terrorista arca is felismerhetően látszik, a BBC pedig arcfelismerő szoftverekkel elemezi a képeket. 

Néhányuk esetében 94-97 százalékos egyezést találtak. Egy terroristát például a gázai Nuseirat önkormányzat honlapján sikerült beazonosítani, aki nem más, mint egy rendőr. Ehhez is az Amazon Rekognition nevű szoftvert használták.

 

izraeli háború DJ Wegha Izrael Fővárosi Nagycirkusz fesztivál
Kapcsolódó cikkek