Olaszországban a vasutasok csütörtök este kilenc órakor kezdődő munkabeszüntetésével elindult a szakszervezetek által meghirdetett huszonnégy órás országos sztrájk, amely a tömegközlekedés mellett az egészségügyet és az oktatást is érinti.     

ROME, ITALY, SEPTEMBER 18: A man walks at a bus terminal in front of central Termini railway station in Rome, Italy, on September 18, 2023. Italy's local transportation services were hit by a nationwide strike proclaimed by several unions which led to a road traffic, long waiting times at the bus stops and several underground stations inaccessible to use. Riccardo De Luca / Anadolu Agency (Photo by RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A 24 órásra tervezett országos sztrájk a tömegközlekedés mellett az egészségügyet és az oktatást is érinti. Fotó: AFP

A munkabeszüntetést az UIL szakszervezeti tömörülés hirdette meg, de számos érdekképviselet támogatja. A legnagyobb szakszervezeti föderációként ismert CGIL főtitkára, Maurizio Landini bejelentette, hogy készek az általános sztrájkra is novemberben a Giorgia Meloni vezette kormány gazdasági-költségvetési intézkedéseivel szemben. 

A vasutasok sztrájkja péntek este kilenc óráig tart, a munkabeszüntetéshez csatlakoztak a három legnagyobb vasútvállalat, a Trenitalia, az Italo és a Trenord dolgozói. Kivételt képeznek a nagy sebességű vonatjáratok, amelyek közlekednek. 

A sztrájk kiterjed a hajó- és a légi közlekedésre is. A milánói Linate és Malpensa repülőterek közlése szerint a járatok 20 százalékát már törölték, és csatlakoznak a sztrájkhoz a repülőtéri poggyászkezelők is. 

A városi tömegközlekedés pénteken akadozik: a sztrájk időpontjai városról városra változnak. Sztrájkolnak az autósztráda-vállalatok dolgozói, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók is. 

Leáll az ország összes acélgyára: a délolasz Tarantóban található Ilva acélművek munkásai pénteken Róma központjában tartanak tüntetést munkahelyeik védelmében.