Feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

Business,Partners,Shaking,Hands,,Signing,Business,Contract,After,Negotiations
Fotó: Motortion Films

A közérdekű bejelentés szerint vélhetően csaknem harminc közbeszerzés esetében merülhet fel versenykorlátozó megállapodás gyanúja, és így összesen csaknem egymilliárd forintnyi közpénzt költöttek el valódi verseny nélkül.

A gyanú szerint az ország számos pontján tehettek összehangolt ajánlatokat.

 Gyanúra adott okot, hogy az ajánlatkérők jellemzően olyan cégeket hívtak fel ajánlattételre, amelyek székhelye a teljesítés helyétől jelentős távolságra van, ami szokatlan olyan építési beruházások esetében, mint például egy helyi útfelújítás vagy szennyvízkezelés.

Tájékoztatásuk szerint a forgatókönyv huszonnyolc esetben majdnem ugyanaz volt: szinte egyeznek a gazdasági szereplők, egyezik a közbeszerzési tanácsadó és az eljárások is nagyon hasonló mintázatot mutatnak, ráadásul valamennyi alkalommal ugyanaz volt a nyertes.

A hatóság megvizsgálta a közérdekű bejelentést, és álláspontjuk szerint közbeszerzési jogi, versenyjogi és büntetőjogi vizsgálat is indokolt ezekben az ügyekben.

A közlés szerint a közbeszerzési jogi szempontú vizsgálatot lefolytatták és a közbeszerzési törvény (Kbt.) megsértése miatt jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A versenyjogi szempontok szigorú vizsgálata érdekében az ügyeket a versenyhivatalhoz tették át, a büntetőjogi vizsgálat érdekében pedig a BRFK-nál tettek feljelentést – olvasható a Közbeszerzési Hatóság közleményében.