Több mint kétezren meghaltak és kilencezernél is többen sebesültek meg az Afganisztánt szombaton megrázó földrengésben a tálib kormány adatai szereint – jelentette a Reuters.

IRAN-AFGHANISTAN-REFUGEE-US-ATTACKS-ENDURING FREEDOM
A kép archív, illusztráció. Fotó: AFP

A rengések, amelyek közül az egyik 6,3-es fokozatú volt, az ország nyugati részét sújtották, a Herattól mintegy 35 kilométerre északnyugatra fekvő régióban. 

A katasztrófákért felelős minisztérium szóvivői szerint 2053 halálos áldozatról tudnak, 9420 sérültről és 1320 megrongált vagy lerombolt házról. Az éjszaka még csak 16 áldozatról érkezett jelentés, reggel a Vörös Félhold 500-ról tudott. 

Jelenleg tíz mentőcsapat tartózkodik a földrengés sújtotta tartományban.

A halottak közül több mint 200-at kórházakban regisztráltak, a többségük nő és gyermek volt – mondta a hírügynökségnek egy magát dr. Danish néven azonosító egészésügyi minisztériumi munkatárs. 

Herat fő kórháza előtt, ahova özönlenek a sérültek, ágyakat állítottak be a közösségi médiában közölt fotók szerint. A város középkori minaretjeinek falain repedések látszanak a képeken, és cserepek hulltak le.

A Reuters egy helyi lakost, Naszimát idézi, aki szerint a rengések idején pánik tört ki Heratban.

„Az emberek kimenekültek a házakból, az utcán vagyunk” – írta üzenetben a hírügynökségnek, miközben még érkeztek az utórengések.