Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel kedd reggel Pekingben, a Nagy Népi Csarnokban az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi fórumának keretében, ahol a kínai elnök elmondta, hogy új szintre emelné a kínai–magyar partnerséget.

A kínai államfő Orbánt üdvözölve megjegyezte, nagyon örül, hogy régi barátjával újra találkozhat Pekingben, miután a koronavírus-járvány idején nem találkoztak, csak telefonon tárgyaltak a kínai–magyar kapcsolatokról és a két ország közötti együttműködésekről.

NAGY Márton; HAVASI Bertalan; HSZI Csin-ping; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN ViktorPeking, 2023. október 17.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b5) bilaterális tárgyalása Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j7), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j8), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (j9) és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1).MTI/Miniszterelnöki  Sajtóiroda/Fischer ZoltánPeking, 2023. október 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b5) bilaterális tárgyalása Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j7), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j8), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (j9) és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

„Ön régóta fontosnak tartja a Kínával való kapcsolatokat, aktívan támogatja az Egy övezet, egy út együttműködés közös kiépítését, és pozitívan hozzájárul a kezdeményezés közös kiépítésének magas színvonalú fejlesztéséhez” – mondta Hszi, hozzátéve, hogy 

nagyra értékeli, hogy a magyar kormányfő immár harmadjára is részt vesz a fórumon, amely a kezdeményezés 10. évfordulóját is ünnepli.

Hszi hangsúlyozta, hogy szeretné megragadni az alkalmat, hogy Orbánnal és a többi vezetővel együtt dolgozzon a fejlesztések tervezetének kidolgozásán és az együttműködés nagyobb mértékű fejlesztésének előmozdításán. A kínai elnök felidézte, hogy 

Magyarország az elsők között volt, amely elismerte a Kínai Népköztársaságot, és diplomáciai kapcsolatokat létesített vele, 

így a két ország közötti barátság nagy múltra tekint vissza.

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása
 

Hszi szólt arról is, hogy az elmúlt években a kínai–magyar kapcsolatok a nemzetközi környezet változásától függetlenül mindig magas szinten fejlődtek, valamint emlékeztetett arra is, hogy jövőre lesz a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója, és ezt az alkalmat meg kell ragadni a kínai–magyar átfogó stratégiai együttműködés új szintre emelésére.

Kína egyre fontosabb kereskedelmi partner és befektető

A tavalyi év végére a kelet-európai régióban Magyarországra érkezett a legtöbb kínai beruházás.