Közélet

Izraeli háború: fogyóban vannak a gázai élelmiszer-tartalékok

Az élelmiszer-tartalékok rohamos fogyatkozása annak is köszönhető, hogy a segélyek bejuttatása napok óta akadozik.

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) kedden arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben kifogyóban vannak a készletei.

Daily life amid Israeli airstrikes in Gaza Strip
Fotó: AFP

Éppen ezért abszolút létfontosságú, hogy most azonnal ellátmányt juttassunk Gázába

– szögezte Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója. Hozzátette, hogy az UNRWA az elmúlt tíz napban nem tudott ellátmányt bevinni Gázába.

A Világélelmezési Program (WFP) kedden azt közölte, hogy a Gázai övezet üzleteiben már csak négy-öt napra elegendő élelmiszer maradt. Abír Etefa, a WFP regionális szóvivője a Kairóból videókonferencián keresztül tartott genfi sajtótájékoztatón elmondta, hogy 

„a boltokban az élelmiszer-tartalékok néhány napra, talán négy-öt napra elegendőek”, miközben a segélyek bejuttatásáról szóló megállapodás már napok óta húzódik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2800-at, a sebesülteké pedig a 11 ezret. A Hamász fegyveresei a támadás megkezdése óta már több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Izraeli háború: már csaknem ötven települést evakuáltak a civilek védelmében

Az izraeli hadsereg minden támadás előtt mobiltelefonos adatok segítségével próbálja minimalizálni az okozott civil károkat.

Az izraeli hadsereg kedden sokkoló felvételeket közölt, amelyek egy részét Hamász-harcosok rögzítették, de akadt olyan is, amelyet a menekülők vagy a kiérkező mentősök készítettek. Olyan fényképeket és videókat játszottak le külföldi újságíróknak, amelyek bemutatják, hogy a Hamász milyen kíméletlenséggel ölt meg több száz civilt és milyen akadálytalanul tudtak mozogni az október 7-én indított támadásukban.

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael segély
Kapcsolódó cikkek