Közélet

Izraeli háború: már csaknem ötven települést evakuáltak a civilek védelmében

Az izraeli hadsereg minden támadás előtt mobiltelefonos adatok segítségével próbálja minimalizálni az okozott civil károkat.

Mintegy félmillió izraeli kényszerült elhagyni otthonát a Hamász támadása óta. A Gázai övezet környékén huszonöt, a libanoni határnál húsz izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében.

Palestinians waiting to cross the Rafah Border Gate
Fotó: Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein, 

ott hajtanak végre légicsapásokat, ahol a megfigyelőrendszer alapján kevesebb kárt okoznak a civil lakosságnak.

A mobiltelefonok száma becslést ad a hadseregnek, hányan menekülnek a Gázai övezet északi részéről délre. Hétfő délután a telefonok alapján az észak-gázai térség korábbi 1,1 millió lakójából már mintegy 700 ezren távoztak délre.

A légierő korábban már alkalmazta ezt a módszert Gázaváros leggazdagabb részén, a Rimal negyedben, 

amelynek a megtámadása előtt a rendszert irányító katonák felhívtak néhány ott élőt, és arra kérték őket, hogy hagyják el a környéket.

Később értesítették a vadászrepülőket, hogy Rimal „zöld lett”, miután a lakosság kevesebb mint negyede maradt ott. A hadsereg azért szólította fel a gázaiakat a délre távozásra, mert a Hamász alagútrendszert épített ki az épületek alatt.

Izraeli háború: vérfagyasztó bejelentést tett Irán – megelőző csapás készül

A perzsa állam figyelmeztetett, hogy semmiféle izraeli katonai akcióhoz nem járul hozzá a Gázai övezetben. Ebben szövetség jöhetett létre Irán, Szíria és Libanon között.

A Hamász maradásra szólította fel a civileket, és Izraelt azzal vádolta, hogy megpróbálja megakadályozni a palesztinok elmenekülését.

Izrael szórólapokat dobott le Gázavárosban menekülésre buzdítva a civileket, a támadások előtt pedig értesítik a célterület közösségi vezetőit, a kórházak és iskolák igazgatóit.

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek