Nemzetközi gazdaság

Óriási menekülthullám van mozgásban a Gázai övezetben

A Gázai övezet lakosságának csaknem fele már elhagyta az otthonát, miután Izrael erre szólította fel őket. Eddig mintegy egymillió belső menekültről tudni.

Miután Izrael felszólította a Gázai övezetben élőket, hogy meneküljenek el otthonaikból, egymillió ember kelt útra az elmúlt héten – jelentette az ENSZ vasárnap. Csütörtök ez a szám 423 ezer volt.

Palestinians waiting to cross the Rafah Border Gate
Fotó: Anadolu via AFP

A világszervezet humanitárius ügyekért felelős hivatala (OCHA) beszámolója szerint jelentősen nőtt az elmúlt 24 órában a belső menekültek száma. Juliette Touma, az ENSZ palesztinokat segélyező missziójának (UNRWA) kommunikációs vezetője szerint múlt szombat óta mintegy egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát az övezetben. „Ez a szám várhatóan tovább emelkedik” –tette hozzá az UNRWA szóvivője.

Izrael az övezet északi részében élő több mint egymillió embert felszólította, hogy vonuljanak a terület déli része felé, mert a Hamász alagútrendszert épített ki az épületek alatt.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2300-at, a sebesülteké pedig a kilencezret – összegezte az MTI.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátását, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

 

Gázai-övezet ENSZ menekültek
Kapcsolódó cikkek