Megelőző csapás előkészítését jelentette be Irán – erről hétfő este írt a Reuters. 

AMIRABDOLLAHIÁN, HoszeinTeherán, 2023. szeptember 3.Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter beszél a török hivatali partnerével, Hakan Fidannal közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után Teheránban 2023. szeptember 3-án.MTI/EPA/Abedin TaherkenarehTeherán, 2023. szeptember 3.
Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter beszél a török hivatali partnerével, Hakan Fidannal közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után Teheránban 2023. szeptember 3-án.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter vérfagyasztó üzenetet küldött Izraelnek: megelőző csapás készül. Fotó: Abedin Taherkenareh

A hír az iráni külügyminiszter állami televízióban közölt beszédére hivatkozik forrásként, amely azt követően hangzott el, hogy szombaton tárgyalt a Hezbollah terrorfőnökével, Haszan Naszrallahhal.

Eszerint Hoszein Amir-Abdollahian azt mondta, hogy a következő órákban megelőző csapás várható, mert nem engedik meg, hogy Izrael bármilyen akciót végrehajtson Gázában. Az iráni diplomácia vezetője többes számban beszélt, és a katonai akció szervezőjeként egy „ellenállási frontot” jelölt meg. Hogy ez a tömörülés mely országokat takarja, azt nem fejtette ki, de akár utalhat valamilyen szövetségre Irán, Szíria, Libanon és palesztin fegyveres csoportok között. 

Az ellenállás vezetői nem fogják megengedni, hogy a cionista rezsim bármilyen akciót végrehajtson a Gázai övezetben. Minden lehetőség nyitva áll

– jelentette ki a perzsa állam külügyminisztere. Figyelmeztetett: nem közömbösek a gázai nép ellen elkövetett háborús bűnökkel szemben.

Hoszein Amir-Abdollahian azt is világossá tette, hogy az ellenállási front képes hosszú távú háborút vívni az ellenséggel, azaz Izraellel. A fenyegető és kemény iráni üzenet nem a semmiből jött. Irán az elmúlt napokban már az eszkaláció kockázatáról beszélt a térségben. „Ha Gázában a gyermekeket gyilkoló izraeli támadások azonnali leállítását célzó intézkedések holtpontra jutnak, akkor nagy valószínűséggel számos más front is megnyílik. Ez nincs kizárva és egyre valószínűbbé válik” – ezt ugyancsak Hoszein Amir-Abdollahian nyilatkozta még vasárnap az Al Jazeera hírszolgálatnak.

Múlt héten pedig az ország legfőbb tekintélye, Ali Hámenei ajatollah úgy fogalmazott, hogy bár Teheránnak nem volt köze a Hamász október 7-i, Izrael ellen elkövetett támadásához, de üdvözölte. Azt is mondta, hogy Izrael helyrehozhatatlan katonai és hírszerzési vereséget szenvedett.

Milyen szerepet játszik Irán az izraeli háborúban? 

A palesztin ügy támogatása az 1979-es forradalom óta az iszlám köztársaság egyik alappillére. Ennek nemcsak etnikai, hanem geopolitikai okai is vannak: a síita dominanciájú ország így a muzulmán világ vezetőjeként tud fellepni. Teherán nem csinál titkot belőle, hogy pénzügyi támogatást nyújt a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorista szervezetnek, amelyet erkölcsi alapon is segít. Az ellenállási front sem először kerül elő az iráni kommunikációban. Hétfőn Ebrahim Raiszi iráni elnök például arról beszélt, hogy az Izrael elleni ellenállási front önállóan hozza meg döntéseit. Ezzel azt próbálta alátámasztani, hogy a folyamatokat nem Irán határozza meg.

A magyarok pénztárcája is meg fogja érezni, ha elfajul a palesztin–izraeli háború

Azonnal megérezheti a magyar gazdaság, ha nem áll meg az országhatároknál az október elején kitört palesztin–izraeli háború. Elszálló üzemanyagárak és újra emelkedő is benne van a pakliban, ha a zsidó állam és az arab országok fegyveres összecsapásává súlyosbodik a mostani konfliktus. A sors különös fintora, hogy pont ötven évvel ezelőtt, 1973. október 17-én robbant ki az olajválság, amelybe az egész világgazdaság beleremegett.