Az Európai Uniónak a környezetvédelem területén vezető szerepet kell vállalnia, ezért meg kell fontolni a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, vagyis a kerozinadót is, valamint a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – mondta Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

A Frans Timmermans helyére a holland kormány által jelölt Hoekstra kinevezésével átvenné a korábbi holland biztos európai zöld megállapodásért, valamint az éghajlatpolitikáért felelős megbízatását. Meghallgatásán közölte, hogy az Európai Bizottság 2024 első negyedévében mutatja be terveit az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 90 százalékos csökkentéséről és más környezetvédelmi céljairól például a környezeti kockázatok mérséklése kapcsán.

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

"Mivel a klímaváltozás globális válság, egyedül nem, csak összefogás által lehet teljesíteni a célkitűzéseket. Mindent megteszek azért, hogy ezen célkitűzések megvalósításából az ipar is kivegye a részét" – mondta a biztosjelölt, 

hangsúlyozva az európai együttműködés fontosságát, lévén az szolidaritást, békét, biztonságot és jólétet hozott a kontinensre.

Véleménye szerint a klímaváltozást illetően is szolidaritást kell mutatni, de nem csak a tagállamok között, hanem az egész világon a jövő generációinak érdekében - hangsúlyozta. "Gyermekeink jövője a mi döntéseinktől függ. És minden gyermek a világon szép jövőt érdemel" – fogalmazott.

Az Európai Uniónak meg kell kettőznie az energiahatékonyságát a célok eléréséhez, továbbá megháromszoroznia a kihasználását célzó kapacitásait, a fosszilis üzemanyagokat pedig ki kell vezetni. Mindezen túl meg kell védeni a talajt, az erdőket, a tengereket és az óceánokat. Az egészséges környezet akkor maradhat csak meg, ha a bolygó átlaghőmérséklete hűvösebb lesz. Hozzátette, hogy együttműködésre kell törekedni a gazdákkal, biztosítani kell számukra a tartós termelést és a megfelelő jövedelmet.

Hoekstra 2022 januárja óta Hollandia külügyminisztere és miniszterelnök-helyettes, előtte pedig 2017-től a pénzügyminisztérium élén állt, ahova a vállalati szférából érkezett.

Frans Timmermans augusztus végén mondott le, hogy induljona következő holland választáson. Az európai zöld megállapodásért, valamint az éghajlatpolitikai tárcáért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót ideiglenesen Maros Sefcovic alelnök, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja vette át az új holland tag kinevezéséig.

Timmermans a Munkapárt (PvdA) és a Zöld Baloldal (GL) közös jelöltje lesz a november 22-re kiírt, előrehozott választásokon. A 62 éves munkapárti politikus, a PvdA korábbi parlamenti képviselője tíz év után tér vissza a holland politikába. Mark Rutte második kormányában külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben, a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban alelnök lett, a többi között a jogállamiságért felelt.

A holland kormány júliusban kényszerült lemondásra, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.