Nagy lépést tett a schengeni tagság felé Románia és Bulgária azáltal, hogy jelentős előrehaladást értek el a határellenőrzés, valamint a migrációs és a menekültügyi szabályozás területén – közölte Ylva Johansson illetékes uniós biztos Luxembourgban, a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását megelőzően csütörtökön.

A román és a bolgár delegáció által bemutatott, a határellenőrzés és az unió biztonságának megerősítése érdekében elfogadott intézkedéseket az uniós biztos ígéretesnek nevezte, továbbá elmondta, hogy a végrehajtott intézkedések kiváló eredményei minden tagállam számára mintául szolgálhatnak. 

GRAND DUCHY OF LUXEMBOURG. SCHENGEN. IT IS IN THIS SMALL TOWN, CLOSE TO THE BORDERS WITH GERMANY AND FRANCE, THAT THE SCHENGEN AGREEMENT WAS ESTABLISHED IN 1985. "SCHENGEN IS ALIVE"
Fotó: AFP

Johansson szerint a két ország már most teljesítette a térséghez való csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, és elkötelezettek a külső határok védelme mellett. Hozzátette, hogy 

optimista azzal kapcsolatban, hogy a két ország akár még az év vége előtt csatlakozhat a szabad mozgást biztosító, határellenőrzések nélküli övezethez.

Az utóbbi időszakban több tagország által bevezetett belső határellenőrzésről szólva kifejtette: annak ellenére, hogy az intézkedés indokolható a belső biztonság szavatolásával vagy a migránsok tagállamok közötti mozgásának megakadályozásával, akadályozza a belső piac működését, az áruk és szolgáltatások szabad mozgását. Mindezek miatt el kell kerülni ezeket az intézkedéséket.

Az Tanácsának soros elnökségét betöltő Spanyolország belügyminisztere, Fernando Grande-Marlaska elmondta, hogy Románia és Bulgária schengeni tagsága nemcsak a két ország, hanem mind a 27 uniós tagország előnyére válik majd. A két ország csatlakozásával az Európai Unió erősödik meg.

A román és a bolgár schengeni csatlakozást ugyanakkor eddig sem a bizottság, hanem Ausztria és Hollandia vétója akadályozta meg.