A Bukarest és Bécs közötti vitát nem szabad leredukálni abban az értelemben, hogy schengeni tagságért cserébe adják a fekete-tengeri gázt, mivel a nemrég megváltoztatott törvény csak a román állam érdekeit védi – mondta Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter a Financial Timesnak.  A jogszabály vészhelyzetekben garantálja a kormány vétójogát a magánszerződésekkel szemben.

The "Ana" gas production platform, the first offshore platform built and installed in Romania in the past 30 years, is seen from the frigate "King Ferdinand" during the "Shield Protector" military exercise on the Black Sea near Constanta, Romania, on June 21, 2022. Around 800 soldiers take part in the annual "Shield Protector" operation, a two-day drill organized by the Romanian Naval Forces, meant to consolidate the NATO combat procedures among the navy military. (Photo by MIHAI BARBU / AFP)
Az Ana platform már 30 éve termeli a gázt a Fekete-tengeren.
Fotó: AFP

Két szomszédunk között azután lett fagyos a viszony, hogy Ausztria tavaly decemberben megvétózta Románia schengeni csatlakozását. Bukarestben rendkívül felháborodtak a döntésen, például meghirdették az osztrák cégek bojkottját. Szeptemberben Marcel Ciolacu miniszterelnök közölte: Bukarest kártérítési pert indít Bécs ellen, ha az továbbra is blokkolja az ország schengeni övezethez való csatlakozását.

Az OMV júniusban nemzetközi választottbírósághoz fordult Romániával szemben, miután Bukarest megváltoztatta a tengeri gázértékesítésre vonatkozó törvényt, hogy vészhelyzetekben garantálja a kormány vétójogát a magánszerződésekkel szemben. A cég szerint nem teljesen egyértelmű, mit ért a kabinet vészhelyzet alatt. A fekete-tengeri Neptun Deep lelőhely 50 százalékát a román állam ellenőrzi, a másik fele 

pedig az OMV tulajdonában van.

A diplomáciai vita azonban késletheti a kitermelést, aminek a tervek szerint 2027-ben kell kezdődnie. Ráadásul mindkét országban választások lesznek jövőre, így egyik egyik fél sem hátrálhat meg könnyen. Ausztriában például a jobbközép kormány a nacionalista Szabadságpárt vitorlájából igyekszik kifognak a szelet, ezért Bécs egyelőre hajthatatlan.

Az OMV egyik vezetője viszont azt mondta a lapnak, hogy nyugodtan fogadják a Bukarestből érkező fenyegetéseket. Ezt azzal magyarázta, hogy a projekt kulcsfontosságú Románia és az EU energiabiztonsága szempontjából, ezért a kitermelés is időben fog kezdődni. Azonban nem ez jelenti az egyetlen problémát: az orosz–ukrán háború a Fekete-tengeren is folyik, ami szintén hátráltató tényező.

Kijev a Krím félszigetet támadja, míg az orosz hadsereg Odesszára és a dunai kikötőkre mér csapást. Ha tovább eszkalálódnak a harcok, az megnehezíti a beruházást is, egy eltévedt rakéta vagy drón sok kellemetlenséget okozhat. Ezzel kapcsolatban Sebastian Burduja azt mondta a lapnak, hogy Románia kész megvédeni a határait és a területét, így a gázmezőt is.

A szemétmaffia alig várja Románia schengeni csatlakozását

Tonnaszám importálják illegálisan a hulladékot Romániába a bűnszervezetek, a bukaresti hatóságok nehezen tudják felszámolni az évek óta tapasztalt jelenséget. A 2021 óta működő bűnszervezet tevékenysége az ország nyugati megyéire és Bukarestre terjedt ki, tagjai az ügyészek szerint értékesítés és újrahasznosítás ürügyén, a környezetvédelmi előírásokat megszegve hurcolták be külföldről az újrahasznosításra valójában alkalmatlan hulladékot uniós tagállamokból.