Közélet

Leállnak az Izraelbe tartó repülőjáratok

Nem csak amerikai, de több ázsiai légitársaság is beszüntette az Izraelbe tartó járatait.

Több nemzetközi légitársaság is felfüggesztette a Tel-Avivba induló járatait a Hamász fegyveres támadása miatt kialakult biztonsági helyzetre hivatkozva.

Delta Air Lines Airbus A220 In LaGuardia Airport In New York
Fotó: AFP

A United Airlines és a Delta amerikai légitársaság a francia Air France-hoz hasonlóan vasárnap bejelentette a Tel-Avivba induló közvetlen járatai felfüggesztését. A közvetlen járatok olyan nagyobb városokból indulnak, mint New York, Chicago, Washington és Miami.

A United közleménye szerint

múlt szombat este és vasárnap reggel két közvetlen járatot is indítottak Izraelbe, de a légiforgalmat a körülmények megváltozásáig leállították. A Delta képviselete is a járatok törléséről számolt be erre a hétre vonatkozóan. A Kína és Izrael közötti légiforgalom egyedüli üzemeltetője, a Hainan Airlines is felfüggesztette hétfőn a Sanghaj és Tel-Aviv között közlekedő járatait, szintén a kialakult biztonsági helyzet miatt.

A hongkongi Cathay Pacific szintén felfüggesztette a Hongkong és Tel-Aviv közötti járatait, és további információkat ígért a menetrend szerinti következő, csütörtöki járatáról.

A dél-koreai Korean Air is törölte az Incshon és Tel-Aviv közötti hétfői járatát, továbbá közölte, hogy a járatok a jövőben rendhagyó módon fognak közlekedni.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjjel

Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy a gázai övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. A hadsereg egységei a katonai szóvivő szerint több száz gázai célpontot támadtak , másfél óránként indítják a fokozatosan egyre erősebb légitámadásokat a Hamász Gázai övezetben található célpontjai ellen.

Szombaton reggel fél 7 körül kezdődően minden előjel nélkül rakéták zúdultak Izraelre. Izraeli katonai források szerint a támadást az izraeli blokád alatt álló déli Gázai övezetet hatalma alatt tartó palesztin Hamász szervezet indította.

 

légitársaság izraeli háború Izrael Hamász Tel-Aviv
Kapcsolódó cikkek