Közélet

Lekapcsolja az élő forgalomkövetést Izraelben a Google

A döntés hátterében az izraeli hadsereg kérése állhat, ugyanakkor a technológiai cég az utak becsült idejét továbbra is közli.

Izraelben és a Gázai övezetben is lekapcsolja a forgalmi viszonyokat élőben jelző szolgáltatását a Google a Maps és Waze alkalmazásain az izraeli hadsereg (IDF) kérésére.

A keresőóriás egy szóvivője szerint a lépés más hasonló döntéseket követ és annak célja a helyi közösségek biztonsága. A Bloomberg egy, az ügyet ismerő forrása szerint a döntés hátterében az IDF kérése áll, ugyanis az élő forgalmi információ rávilágíthat a csapatok mozgására. 

A Google hasonló döntést hozott azután is, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen.

google
Fotó: Shutterstock

Noha a Maps és a Waze nem teszi közzé, hogy mennyire vannak tele az utak, az alkalmazások használói továbbra is megkapják az utazás becsült időtartamát, ami a forgalomtól is függ – olvasható a Google közleményében. Hasonló döntést hozott egyébként az Apple is a saját térképalkalmazása kapcsán.

Izrael több mint 300 ezer tartalékost mozgósított a Hamász terrortámadása nyomán, és utalt arra is, hogy szárazföldi offenzívára készül a Gázai övezet ellen, amit több nemzetközi vezető is kritizált a civil áldozatok várható magas száma miatt. A kérdést Joe Biden amerikai elnök is felvetette, amikor a múlt héten találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

 

izraeli háború Apple Google térkép forgalom
Kapcsolódó cikkek