Közélet

Biden szerint nem Izrael bombázta le a gázai kórházat

Az amerikai elnök ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy ezt sokan másként gondolják.

Joe Biden amerikai elnök szerdán Izraelbe érkezve arról beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a Gázai övezetben lebombázott kórházért a palesztinok, és nem az izraeliek a felelősek.

Amit láttam, annak alapján a másik csapat volt, nem ti

– mondta Biden az izraeli miniszterelnöknek, de hozzátette, hogy ebben sokan nem biztosak, így sokakat kell erről meggyőzni.

US President Joe Biden listens to Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu as he reads a statement in Tel Aviv on October 18, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. US President Joe Biden landed in Tel Aviv on October 18, 2023 as Middle East anger flared after hundreds were killed when a rocket struck a hospital in war-torn Gaza, with Israel and the Palestinians quick to trade blame. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: AFP

A háború egyik legvéresebb incidenséért mind a két fél a másikat tette felelőssé, és számos arab ország ítélte el Izraelt. A kórház elleni támadás beárnyékolta Biden izraeli útját, melynek célja hogy kifejezze a szolidaritást Izraellel, és megnyissák a Gázai övezetbe tartó humanitárius folyosót.

Az Al-Ahli Arabi baptista kórház elleni támadás után azonban arab vezetők sora mondta le azt a csúcstalálkozót, amelyre szerdán Jordániában Biden is hivatalos lett volna. Az amerikai elnököt mélyen elszomorította és feldühítette a kórház lebombázása, és életmentő kapacitásokat kért a kereszttűzbe került palesztinok számára, mielőtt találkozott volna az izraeli kormány biztonsági kabinetjével – írja a Financial Times.

Biden felhívta a figyelmet arra, hogy a Hamász nem képviseli a teljes palesztin népet, sőt annak csak szenvedést hozott. Netanjahu dicsérte az amerikai elnököt erkölcsi tisztánlátásáért, és köszönetet mondott neki a támogatásért, amely lehetővé teszi, hogy Izrael megvédje magát. A kormányfő a szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonlította a Hamász támadását.


 

Gázai övezet izraeli háború Joe Biden Hamász kórház
Kapcsolódó cikkek