Közélet

Már viszik az amerikai katonai utánpótlást Izraelbe

A Pentagon egyeztet a hadiiparral az igények kielégítéséről, de előbb-utóbb szükség lesz további finanszírozásra a kongresszustól.

Az amerikai védelmi minisztérium folyamatosan egyeztet az ország nagy fegyvergyártóival, hogy felgyorsítsák a függőben lévő izraeli rendelések szállítását, mivel a térségben az erőszak egyre fokozódik a Hamász által végrehajtott hét végi terrortámadást követően.

Az izraeli Vaskupolához sürgősen kellenek elfogórakéták.
Fotó: Jack Guez / AFP

„Nem fogok részletekbe bocsátkozni, de a lényeg az, hogy a lehető leggyorsabban dolgozunk a kritikusan szükséges különböző típusú lőszerek és egyéb felszerelések biztosításán” – idézte a CNBC-nek az újságírókat tájékoztató magas rangú, név nélkül nyilatkozó védelmi tisztviselő. Elmondta azt is, hogy a segítséget szállító katonai repülőgépek már elindultak az Egyesült Államokból.

Bár a Pentagon nem hajlandó konkrét részleteket közölni arról, hogy az Egyesült Államok milyen típusú biztonsági segítséget nyújt Izraelnek, annyit közöltek, hogy a lőszerek mellett légvédelmi rendszerekről van szó. A fegyvergyártók részvényei természetesen erősödnek a hírre, a szektort leképező iShares U. S. Aerospace & Defense ETF árfolyama hétfőn 4,5 százalékkal nőtt, az egyedi részvények közül a Northrop Grummané 11 százalékkal drágult.

„Arra számítunk, hogy folyamatosan kielégítjük Izrael kéréseinek egy részét” – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy a Hamász által izraeli civilek ellen végrehajtott támadások „az Iszlám Államéhoz mérhető kegyetlenség volt”.

A Pentagon a védelmi ipar mellett együttműködik a Közel-Keletért felelős Központi Parancsnoksággal is, hogy meghatározza, mit adhatnak át gyorsan Izraelnek az amerikai védelmi tartalékokból. Erről az elnöknek van joga dönteni, és a CNN tudósítói a konfliktus kitörése óta többször hangsúlyozták, hogy az amerikai hadsereg legnagyobb térségbeli katonai készletei Izraelben vannak, így a szükséges felszerelés egy része könnyen hozzáférhető. A védelmi tárca „állandó és folyamatos kapcsolatban” van az izraeli partnerekkel is, hogy mindig időben értesüljenek az igényekről.

Artillery shells are lined up next to an armoured vehicle as Israeli soldiers take positions near the border with Gaza in southern Israel on October 9, 2023. Stunned by the unprecedented assault on its territory, a grieving Israel has counted over 700 dead and launched a withering barrage of strikes on Gaza that have raised the death toll there to 493 according to Palestinian officials. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Pótolni kell alőszereket.
Fotó: JACK GUEZ

A meglévő amerikai készletekből való lehívás kétségtelenül nagyobb terhet jelentene mind a Pentagonra, mind a védelmi iparra, amely nehezen tudott új szerződéseket kötni és növelni bizonyos, Ukrajnába már elküldött lőszerek gyártását.

Az izraeliek és az ukránok igényei azonban néhány kulcsfontosságú szempontból különböznek.

Izrael nagymértékben támaszkodik majd az F-16-os és F-35-ös vadászgépekből és Apache helikopterekből kilőtt precíziós levegő-föld lőszerekre, amelyek közül egyik sincs az ukrán arzenálban, emlékeztetett a Politico. A 155 mm-es tüzérségi lövedékeket azonban mindkét ország jelentős mennyiségben használ, így ezek kérdése valószínűleg nagy jelentőséggel bír majd.

A Pentagon az Izraelnek nyújtandó segítséghez a rendelkezésre álló felhatalmazásokat és alapokat használja, így egyelőre nincs szüksége további kongresszusi hozzájárulásra, amelyet nem is kaphatna meg, a képviselőház ugyanis addig nem fogadhat el törvényt, amíg nincsen elnöke Kevin McCarthy megbuktatása után.

Az Izraelnek nyújtandó segítségről Joe Biden kormányzata tájékoztatta a kongresszus vezetőit. Jól értesült források szerint elsősorban precíziós lőszerekre és a Vaskupolához használatos elfogórakétákra van szükség, de a zsidó állam kért kisebb bombákat is.

USS Gerald R. Ford Begins Builder's Sea TrialsNEWPORT NEWS, VA - APRIL 8:  In this handout photo provided by the U.S. Navy, the aircraft carrier Pre-Commissioning Unit (PCU) Gerald R. Ford (CVN 78) departs Huntington Ingalls Industries Newport News Shipbuilding for builder's sea trials off the U.S. East Coast on April 8, 2017 in Newport News, Virginia. The first-of-class ship, the first new U.S. aircraft carrier design in 40 years, will spend several days conducting builder's sea trials, a comprehensive test of many of the ship's key systems and technologies. (Photo by Chief Mass Communication Specialist Christopher Delano/U.S. Navy via Getty Images)
A térségbe irányították a USS Gerald Ford repülőgép-hordozót.
Fotó: U.S. Navy

Előbb-utóbb azonban szükség lesz arra, hogy a Kongresszus további anyagi forrásokat szavazzon meg. A szenátus erre készen áll, közölte Chuck Schumer, a ház elnöke.

Megkérdeztem a Pentagon képviselőit, megadják-e Izraelnek mindazt, amire szüksége van, és örömmel hallottam, hogy a válasz igen, és árad a segítség. Megkérdeztem azt is, megtagadták-e Izrael bármely kérését, és a válasz nem volt

 – tudatta közleményében Schumer.

Lloyd Austin védelmi miniszter a térségbe irányította vasárnap a USS Gerald Ford repülőgép-hordozó anyahajót a kíséretéhez tartozó rakétacirkálóval és négy rakétaelhárító rombolóval. Megerősítették a térségben az amerikai légierő F-35-ös, F-15-ös, F-16-os és A-10-es vadászrepülőgép-századait is.

 

CNN izraeli háború Izrael vaskupola védelmi ipar
Kapcsolódó cikkek