Republikánus képviselők egy csoportja – a demokraták támogatásával – sikeres bizalmatlansági indítványt nyújtott be a képviselőház szintén republikánus elnöke, Kevin McCarthy ellen. A 216-210 eredményű szavazáson ugyan csak nyolc republikánus szavazott a házelnök ellen, ám mivel a demokraták sem tartották fontosnak McCarthy megmentését, a politikus elveszti a házelnöki pozícióval járó kalapácsot.

A sors furcsa iróniája egyébként, hogy a párton belüli felkelést vezető floridai republikánus Matt Gaetz szerint a házelnök fő bűne az volt, hogy együttműködött a demokratákkal a kormány finanszírozását 45 napra lehetővé tevő javaslat elfogadásakor. McCarthy közölte, hogy nem indul ismét a tisztségért. A politikus sorsa egyébként már megválasztásakor kérdéseket vetett fel, hiszen a minimális republikánus többség több tagjának kegyeit keresve számos egymásnak ellentmondó ígéretet tehetett a képviselők szavazatáért cserébe, de így is csak a 15. nekifutásra sikerült többséget szereznie a házelnöki választáson.

Kevin McCarthy és Matt Gaetz
Fotó: AFP

Utódját most legalább egy hétig nem választják meg, miután több republikánus képviselő is arról beszélt, hogy október 10-én gyűlnek össze, hogy megvitassák, ki legyen a következő házelnök, és a kérdésről egy nappal később, október 11-én szavaznának.

A felkelést vezető Gaetz a szavazás után McCartyt a mocsár emberének nevezte, aki csak különböző érdekcsoportok pénzét gyűjti be és osztja újra mindenféle szívességekért – írja a Reuters. Az amerikai törvényhozást uraló drámák – az adósságplafontól a kormányzat finanszírozásáról szóló kérdésekig – várhatóan folytatódnak, különösen, hogy a szombaton elfogadott, a kormány finanszírozását lehetővé tevő törvény mindössze november 17-ig szól.

A képviselőházban a republikánusoknak 221 képviselője van szemben a 212 demokratával, ám mint McCarthy eltávolítása is jelzi, a párt korántsem egységes minden kérdésben. A házelnök lemondatása mindenesetre a törvényhozás munkáját is leállítja, amíg nem sikerül új vezetőt találni. A Fehér Ház reményét fejezte ki, hogy a testület képes lesz gyorsan megtalálni McCarthy utódját.

A szavazás után a képviselőház most járatlan utakra tévedt, egyebek között most az Ukrajnának szánt vagy éppen a mezőgazdasági támogatások megszavazására sincs mód, 

miközben az sem világos, hogy ki követi McCarthyt a házelnöki székben. McCarthy egyébként az első házelnök, akit ilyen módon távolítottak el a pozíciójából a Roll Call szerint.

A távozó házelnök a demokratákat is felbőszítette az elmúlt időszakban, így például a Joe Biden amerikai elnök ellen indított impeachment eljárás elindításával, így nem siettek a politikus megmentésére, noha mindössze négy demokrata dezertőr elég lett volna ahhoz, hogy megőrizze posztját. Mint mondták, a republikánusok problémáit a pártnak magának kell megoldania.

Az ideiglenes házelnök Patrick McHenry lesz Észak-Karolinából, sajtóhírekben Steve Scalise-t és Tom Emmert emlegették mint McCarthy lehetséges utódját, nyilvánosan azonban egyikük sem fejezte ki szándékát a tisztség betöltésére. Ez nem is meglepő, hiszen miután a párt jobboldalával összecsapott, a két utolsó republikánus házelnök – Paul Ryan és John Boehner – is visszavonult a politikától.

A demokraták azért sem siettek McCarthy megmentésére belső ellenzékével szemben, mert nem tartják megbízhatónak a politikust, miután megszegte a május végén, az adósságplafon felemelésekor kötött megállapodást.