Harmadszorra sem sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét, Jim Jordan ohiói képviselő minden egyes fordulóval egyre több ellenszavazatot szerez ahelyett, hogy a támogatókat gyűjtené. Az első körben húszan szavaztak ellene, a másodikban 22-en, a pénteki harmadik fordulóban már 25-en.

Harmadszorra sem sikerült elnököt választania az amerikai képviselőháznak.
Fotó: AFP

Jordan ennek ellenére nem adja fel. „Próbálkozunk. Úgy hiszem” – nyilatkozta a CNN-nek. A Donald Trump támogatását is élvező képviselő a szavazás előtt még határozottan ígérte, hogy a hétvégén tovább folytatja társai meggyőzését, és emlékeztetett, hogy a két hete eltávolított Kevin McCarthynak januárban 15 forduló kellett ahhoz, hogy a képviselőház elnökévé válasszák.

McCarthy volt egyénként, aki a pénteki forduló előtt javasolta házelnöknek Jordant, és a CNBC tudósítása szerint a képviselők hangosan nevettek, amikor a kaliforniai republikánus felszólalt a ház előtt.

„Képviselőházi elnöknek lenni nem könnyű feladat, különösen ebben a frakcióban” – idézte a portál McCarthyt. „Tanúja voltam, hogy Jim az egész karrierjét azzal töltötte, hogy a szabadságért harcol. Bármi történik is, bármilyenek az esélyek – és tudom, hogy készen áll a feladatra” – tette hozzá.

Jim Jordan nem adja fel, tovább próbálkozik.
Fotó: AFP

A képviselőház elnöke a harmadik legmagasabb közjogi méltóság az Egyesült Államokban az elnök és az alelnök mögött, és amíg senki sem tölti be a pozíciót, addig a kongresszus alsóháza döntésképtelen, szavazásra sem lehet bocsátani törvénytervezetet. Így nem történik semmi a kormányzat finanszírozása ügyében, amelyet pedig november közepéig el kellene fogadni, különben minden leáll. Nem tudják elfogadni Joe Biden elnök javaslatát sem, amely 105 milliárd dollár kér Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatására, valamint a déli határ megerősítésére.

A képviselőház demokrata frakciójának vezetője, Hakeem Jeffries pénteken felszólította a mérsékelt republikánusokat, hogy mondjanak le Jordanről, és dolgozzanak együtt kétpárti megegyezésen, amellyel kijuthatnak a holtpontról.

A republikánusok nem tudtak megegyezésre jutni arról a kompromisszumos javaslatról sem, amely ideiglenesen Patrick McHenry ideiglenes házelnököt bízná meg a törvényhozás felügyeletével, amíg a mélyen megosztott párt meg nem állapodik az állandó helyettesítésben. A demokraták nyitottak erre a megoldásra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy később titkos szavazást tartott a frakció, amelyen visszavonták a jelölést Jordantől, így ismét kezdődik minden elölről.