Visszalépett a házelnöki címért folytatott jelöltségtől csütörtökön a republikánus Steve Scalise, miután a frakció belső szavazásán szűk többséggel megszerezte a jelölti pozíciót.

Scalise számára ugyanis a párton belüli többség nem elegendő a tisztség elnyeréséhez, ahhoz szinte minden párttársa támogatására szüksége van, miután Kevin McCarthy korábbi házelnököt mindössze 8 republikánus képviselő képes volt eltávolítani a demokraták támogatásával.

Steve Scalise.
Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nem világos, hogy létezik-e olyan jelölt, mely képes lenne a teljes republikánus frakció támogatásának elnyerésére, az amerikai törvényhozás alsóháza így továbbra is működésképtelen maradhat.

Mindez azt is jelenti, hogy nincs lehetőség sem Ukrajna, sem Izrael támogatásáról döntést hozni, de az amerikai kormányzat finanszírozása is csak mindössze mintegy 1 hónapig biztosított újabb képviselőházi döntés hiányában.

A nap folyamán két nemzetbiztonsági bizottságot vezető republikánus képviselő is arra szólított fel, hogy a demokraták segítségéhez forduljanak a patthelyzet feloldása érdekében – írja a Bloomberg. A republikánusok mindössze 4 képviselőt veszíthetnek el, hogy megtartsák a többséghez szükséges 217 szavazatot.